Ny økonomiaftale løser ikke handicapområdets problemer
31. maj 2023

Ny økonomiaftale løser ikke handicapområdets problemer

Der kommer desværre ikke penge til det specialiserede socialområde i økonomiaftalen for 2023. Det bliver op til kommunerne at foretage prioriteringerne.

 

I sidste uge landede regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) en ny økonomiaftale. Den indebærer bl.a. en tilførsel af 1,5 mia. til nybyggeri af botilbud. Desværre betyder den nye aftale også, at kommunen har beføjelse til at prioritere på handicapområdet, uden at få flere penge tilført.

CP Danmarks direktør, Mogens Wiederholt, har lavet en vurdering af den nye aftale, som kan læses her:

 

 

Endnu en økonomiaftale, der ikke løser handicapområdets problemer!
  
Efter den megen opstandelse om de foreløbige anbefalinger for handicapområdet fra det såkaldte Ekspertudvalg, så et der grund til at glæde sig over, at anbefalingerne ikke er slået stærkere igennem i den nye økonomiaftale mellem KL og regeringen. Men det betyder på ingen måde, at vi har fået en økonomiaftale, der løser handicapområdets problemer.
Jeg synes, det er værd at notere sig:
 
• at KL og regeringen er enige om, at udgifterne til handicapområdet stiger, men det agtes ikke at tilføre flere midler
 
• at kommunerne gives aflad for en benhård prioritering på handicapområdet. De får ikke flere penge, men regeringen vender det blinde øje til, når det fører til blodige besparelser på handicapområdet
 
• at der tilføres 1,5 mia. ekstra i 2024-26 til nybyggeri af botilbud. Det er positivt med nye botilbud, men hvis rationalet er, at der skal skabes et antal billige kommunale botilbudspladser, som man kan trække borgere hjem til, fra dyre private tilbud, så lover det ikke godt. Der er i øvrigt ikke afsat penge til driften af de nye tilbud.
 
• at KL får en særstatus i forhold til at få regeringens øre, når det handler om ideer og perspektiver på borgernes velfærd.
• at det bliver sværere at vælge alternative botilbud uden for kommunen/private tilbud, fordi alternative tilbud i princippet ikke må være dyrere end kommunens eget tilbud
 
• at Socialtilsynet og andre tilsyn skal tjekkes for, om de “medvirker til udgiftopdriften”. Underforstået tilsynet må ikke være kritisk, hvis det betyder øgede udgifter.
  
Selv om det lykkedes at forhindre en 1:1 implementering af Ekspertgruppens anbefalinger, så er økonomiaftalen stadig en ulykke for handicapområdet.
Økonomiaftalen løser ikke krisen på handicapområdet - tværtimod. Kun en omfattende og grundlæggende reform af handicapområdet kan bringe handicappedes velfærd tilbage på sporet.
Sidst opdateret:
Gå til top Top