Træning hjælper på smerterne

Maja Grosser er 22 år, bor i Aarhus og studerer til socialrådgiver. Hun har en form for cerebral parese, der kun i en let grad påvirker hende fysisk. Til gengæld har hun altid haft kognitive udfordringer. Det er dog først indenfor de senere år, hun for alvor er blevet bevidst om dem.

Maja Grosser.Af Frands Havaleschka


- Men når det så er sagt, så har jeg stort set altid store smerter i min ryg, skuldre og nakke, der ofte giver hovedpine. Og hovedpinen kommer tit, når jeg læser, fortæller Maja.

Det er et problem, for det er hun nødt til at gøre som studerende. Uanset om det er en fysisk bog, hun skal håndtere, eller det er læsning på skærmen, så er der meget at sætte sig ind i som socialrådgiver.

I perioder kan hun også have smerter i hånd og fingre, men det er typisk kun i ferieperioder, hvor hun ikke bruger sin finmotorik så meget som til daglig.

Men hvad gør du med dine smerter?

- I mange år, frem til jeg blev 18 år, gik jeg til ridefysioterapi, og det hjalp mig meget. Men i dag forsøger jeg at holde smerterne nede med træning hos en fysioterapeut to gange om ugen. Den ene gang er fysisk træning på hold, og den anden gang får jeg massage og udspænding. Når smerterne bliver for voldsomme tager jeg almindelig smertestillende medicin. Det sker 1-2 gange om måneden.

Maja har ligesom vænnet sig til de daglige smerter, og derfor bider hun smerterne i sig.

- Jeg var sidst til en neurologisk undersøgelse i 2017. Her var lægerne enige om, at det er godt så længe, at jeg kan holde smerterne nede med træning og kun lidt smertestillende medicin. Så de ville ikke råde mig til at tage stærkere medicin. Og det er jeg faktisk glad for.

Sidst opdateret:
Gå til top Top