Nu SU-handicaptillæg på erhvervsuddannelserne

Stor uddannelsespolitisk landvinding - og stor sejr for CP Ung. Lige før jul vedtog et enigt folketing, at elever med et handicap, som går på en erhvervsuddannelse, kan få et såkaldt ’handicaptillæg’ til deres SU. Tillægget er på 5.500 kr. pr. måned og kan søges med virkning fra 1. januar 2019.

Af Frands Havaleschka

Alle ved jo, at kun de færreste kan leve af SU. Det er underforstået, at man skal supplere sin SU med indkomst fra arbejde, parallelt med uddannelsen. Derfor kan det nye handicaptillæg bevilges til elever på en erhvervsuddannelse, som – på grund af sit handicap – ikke er i stand til at supplere sin SU med erhvervsarbejde ved siden af uddannelsen.

Det er Dansk Folkepartis undervisningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, godt suppleret af socialdemokraternes erhvervsuddannelsesordfører Mattias Tesfaye, der stædigt og tålmodigt har båret ændringen igennem.

Glad og stolt ungdomsformand

CP Ung, og især CP Ungs formand Cæcilie Nisbeth, har længe kæmpet for at få den nu virkeliggjorte ændring igennem. Hun har nemlig selv oplevet udfordringer med at tage sin kontoruddannelse for nogle år siden. Derfor er der med god grund både glæde og stolthed hos formanden:

- Jeg kan næsten ikke få armene ned, siger Cæcilie Nisbeth til nyheden om handicaptillægget.

- I CP Ung har vi længe arbejdet politisk på at få indført handicaptillægget, lige som vi gerne så, at man får mulighed for at gennemføre sin praktik på nedsat tid. Både handicaptillægget og den fleksible praktik vil betyde markant bedre forhold for elever med handicap på erhvervsuddannelser. Derfor jubler vi selvfølgelig over, at handicaptillægget nu er en realitet, siger Cæcilie.

En mere fleksibel måde at skrue erhvervsuddannelserne sammen på arbejdes der stadig på. Når det i år netop er erhvervsuddannelserne, der – som den eneste ungdomsuddannelse – nu giver adgang til handicaptillæg, hvor det hidtil alene var en mulighed på de videregående uddannelser, så hænger det sammen med, at erhvervsuddannelserne, præcist som de videregående uddannelser, er en erhvervskompetencegivende uddannelse.

Her uddanner man sig f.eks. til kontorassistent, social- og sundhedsassistent, elektriker eller chauffør. Det er uddannelser, som fører direkte ud i et bestemt erhverv i modsætning til de øvrige ungdomsuddannelser (gymnasium og HF), som er studieforberedende.

Stor anerkendelse af arbejdet

Spastikerforeningens direktør deler helt ungdomsformandens glæde og kvitterer prompte for indsatsen. - De kontakter, Cæcilie Nisbeth har haft til de centrale ordførere på området, har været helt afgørende. Det er godt arbejde, konstaterer Mogens Wiederholt.

- Handicaptillægget er en væsentlig forbedring af muligheden for at gennemføre en erhvervsuddannelse for unge med handicap. Og med uddannelse følger væsentlig bedre muligheder på arbejdsmarkedet. Derfor er handicaptillægget ikke kun en uddannelsespolitisk sejr, det er også et skridt i retning af bedre beskæftigelse for unge med CP – og det er tiltrængt, slutter Mogens Wiederholt.

 

Cæcilie Nisbeth.

Sidst opdateret:
Gå til top Top