Forringelser for handicappede efter strukturreformen
05. januar 2017

Forringelser for handicappede efter strukturreformen

Strukturreformen for 10 år siden medførte et svigt af de handicappede, mener en ekspert bag reformen. Men reformen bærer kun en del af ansvaret for forringelserne, mener Spastikerforeningens direktør.

Direktør Mogens Wiederholt.For ti år siden blev det kommunale Danmarkskort ændret med strukturreformen, der skar antallet af kommuner ned til 98 og tryllede 14 amter om til 5 regioner.

Nu konstaterer en af de uafhængige eksperter bag reformen, den tidligere direktør og departementschef Erik Bonnerup, at særligt de handicappede blev svigtet i sammenlægningen.

Spastikerforeningens direktør Mogens Wiederholt siger i en kommentar:

- Nogle af forringelserne, vi har set på handicapområdet gennem de seneste ti år, skyldes givet den afspecialisering, der blev en konsekvens af strukturreformen. Men andre forringelser skyldes den økonomiske krise, som ramte Danmark og resten af verden samtidig med udrulningen af strukturreformen. Det, der er sket på handicapområdet de seneste 10 år, er givet mere komplekst og sammensat end blot en ligefrem og direkte konsekvens af strukturreformen.

Og Mogens Wiederholt uddyber:

- Det, der er så forstemmende, er den hårdnakkede kommunale fornægtelse af, at der er et problem. Strukturreformen var nødvendig, og kommunerne er ansvarlige for stort set al borgernær service - så det skal de selvfølgelig også være på handicapområdet. Men det er aldrig lykkedes at få skabt en frugtbar og lyttende dialog med kommunerne om, hvordan de får lært at løfte og løse den kæmpe opgave de fik med strukturreformen. Den alvorligste konsekvens af strukturreformen er måske i virkeligheden fraværet af en sammenhængende, national og visionær handicappolitisk debat om mål og ambitioner på handicapområdet. Kommunernes Landsforening (KL) har for nyligt meldt ud, at ”socialpolitik er noget vi skaber i fællesskab”. Så lad os genskabe en visionær handicappolitik sammen.

Sidst opdateret:
Gå til top Top