Nyheder

Nyheder

10. april 2024

Emma Lund vinder Helene Elsass Prisen 2024

Emma Lund savnede et forbillede, da hun var barn. Nu har paraatleten modtaget Danmarks største handicappris - Helene Elsass Prisen - for selv at være rollemodel for mennesker med cerebral parese. Projektor H.K.H. Prinsesse Benedikte overrakte prisen.

Læs mere
04. april 2024

Enormt meget økonomi og meget lidt faglighed

Regeringens ekspertudvalg på socialområdet er udkommet med sin endelige rapport med en række anbefalinger - og det vidner om et ensidigt fokus på økonomiske besparelser og manglende fokus på faglighed og menneskelighed. CP Danmark rejser kritik af den nye rapport.

Læs mere
22. marts 2024

Høringssvar om nyt lovforslag til magtanvendelsesregler

Nyt lovforslag indskrænker frihed og selvbestemmelse for mennesker med cerebral parese.

Læs mere
04. marts 2024

Elsass Fonden får ny administrerende direktør

Jacob Hübertz indtræder som ny administrerende direktør for Elsass Fonden og erstatter Peter Lindegaard. 

Læs mere
12. februar 2024

Nyt CP INDBLIK om fordomme lander i dag!

Fordomme, selvopfattelse og opgør! Det er centrale temaer i dette års første medlemsmagasin, som er på vej ud med posten.

Læs mere
29. januar 2024

Har du brug for en bisidder?

I CP Danmark har vi et bisidderkorps, der står klar til at hjælpe som et ekstra sæt ører, f.eks. til møder med kommunen.

Læs mere
25. januar 2024

Åbent brev: Pårørende skal sikres bedre rettigheder

Pårørende står ofte med et kæmpe ansvar, men de får ikke den nødvendige støtte. CP Danmark er derfor gået sammen med 26 andre organisationer om et åbent brev til landets sundheds-, psykiatri-, social- og ældreordførere, der skal sikre bedre vilkår til pårørende.

Læs mere
23. januar 2024

Gratis teaterhold for voksne med CP i København til foråret

Forskningsprojekt giver voksne (20-34 år) med CP mulighed for at deltage på et helt særligt teaterhold med personlig udvikling som omdrejningspunkt. Se her hvordan du tilmelder dig.

Læs mere
11. december 2023

Nyt CP INDBLIK ude nu om jul med overskud

Juletiden er over os - og derfor handler det også om jul - og en masse andre spændende emner - i vores seneste medlemsmagasin, som netop er landet.

Læs mere
04. december 2023

Hvem skal modtage Helene Elsass Prisen 2024?  

Du kan være med til at påvirke, hvem der skal modtage hæderen og 150.000 kroner, når Helene Elsass Prisen uddeles næste gang i foråret 2024.

Læs mere
02. december 2023

Elsass Fonden åbner ny enhed i Kolding

Med den nye base øges tilgængeligheden i Jylland og på Fyn til fondens mange tilbud betydeligt, for både mennesker med CP, pårørende og fagprofessionelle.

Læs mere
24. november 2023

Pårørende- og brugerråd skal være en del af løsningen på botilbud

Efter samråd peger socialministeren både på overordnede strukturelle initiativer og konkrete indsatser på botilbud for at forebygge nye skandaler på området. Læs direktør Mogens Wiederholdts kommentar. 

Læs mere
24. november 2023

CPOP fylder 10 år i Region Hovedstaden

Opfølgningsprogrammet CPOP kan i dag fejre 10 år i Region Hovedstaden. 

Læs mere
23. november 2023

Omsorgssvigt på botilbud fortsætter - pårørende har mistet tilliden

I kølvandet på TV2 dokumentaren "Nødråb i natten” er der ikke sket forandringer på botilbud. CP Danmark er gået aktivt ind i sagen.

Læs mere
22. november 2023

Book feriehus på Hou Søsportscenter med 25 % rabat som medlem

Som medlem af CP Danmark kan du få hele 25 % rabat på et ferieophold på Hou Søsportscenter, hvis du booker et ledigt feriehus i enten december (2023), januar, februar, marts eller april 2024. 

Læs mere
07. november 2023

CP UNG holder community day

CP Ung afholder 'community day' en dag, hvor du kan møde andre unge med CP og skabe grobund for et stærkt fællesskab. Det sker: i København den 11. november og i Aarhus den 18. november.

Læs mere
05. november 2023

TV2-dokumentar afslører omsorgssvigt på bosteder

I denne uge sendte TV2 dokumentaren "Operation X – Nødråb i natten", som belyser voldsomt kritisable forhold med omsorgssvigt og psykisk vold på bosteder for mennesker med handicap - herunder CP. 

Læs mere
04. november 2023

Støt CP Danmark, når du tanker benzin

Når du tanker benzin eller lader elbil på en OK tank, kan du støtte vores forening - og fra nu og frem til d. 31. maj modtager vi dobbelt støtte. 

Læs mere
03. november 2023

📧 Spørgeskemaundersøgelse til unge med CP 📧

Statens Institut for Folkesundhed (SIF) foretager i øjeblikket en undersøgelse blandt unge med CP i alderen 15-30 år.

Læs mere
31. oktober 2023

Pia Allerslev genvalgt til Danske Handicaporganisationers bestyrelse

Den 28. oktober kunne vi fejre, at vores landsformand Pia Allerslev endnu en gang blev valgt ind i forretningsudvalget i Danske Handicaporganisationer (DH). 

Læs mere
30. oktober 2023

Nej til vold

"Nej til vold" er et nyt projekt, der giver viden, inspiration og redskaber til at forebygge og handle på vold.

Læs mere
27. oktober 2023

Ny undersøgelse om danskernes syn på mennesker med handicap

Ny stor befolkningsundersøgelse om danskernes syn på mennesker med handicap skal udbrede kendskab og nedbryde fordomme.

Læs mere
09. oktober 2023

Den politiske sæson er skudt i gang

Med Folketingets åbning den 3. oktober, samt den efterfølgende åbningsdebat og fremsættelse af lovprogrammet, er den politiske sæson skudt godt og grundigt i gang. 

Læs mere
04. september 2023

Nu er det lettere for mennesker med handicap at få naturoplevelser

I dag lanceres et nyt overblik på www.udinaturen.dk, der gør det lettere for mennesker med handicap at finde informationer om tilgængelige naturoplevelser i hele landet.

Læs mere
01. september 2023

En togtur med problemer

At tage offentlig transport burde være en simpel opgave for enhver borger. Desværre er virkeligheden ikke altid så enkel. For nyligt skulle Peder, som er frivillig i CP Danmark, med toget fra København til Skive - og det blev desværre en ubehagelig oplevelse, der viste nogle af de udfordringer, mennesker med handicap stadig står overfor i vores samfund.

Læs mere
28. august 2023

Gennembrud for erhvervsuddannelser på årets socialpolitiske topmøde

Forleden havde Socialpædagogerne inviteret til deres årlige Socialpolitiske topmøde. Programmet var tæt og fyldt med spændende indhold - og så var der gode nyheder for unge med CP, der vil ind på erhvervsuddannelserne.

Læs mere
25. august 2023

CP Danmark har fået ny socialrådgiver

Fremover kan du som medlem kontakte vores nye socialrådgiver, Line McMonagle, om socialfaglige spørgsmål.Hun kan hjælpe med rådgivning af hjælpeordning (BPA), hjælpemidler, tabt arbejdsfortjeneste, merudgifter, uddannelse, beskæftigelse, kørekort, handicapbil og andre områder der har med lovgivning at gøre. Udover rådgivning holder Line oplæg, kurser og webinarer i CP Danmark.Line er uddannet socialformidler og har gennem flere år arbejdet med børn, unge og voksne med særlige behov, senest på Rigshospitalet. Vi er ikke i tvivl om, at hun er den helt rigtige til opgaven, og så er hun tilmed et varmt og rart menneske.Vi håber, I vil tage godt imod hende.Find rådgivningstider og kontantinfo her. 

Læs mere

Fællesskab, fodbold og fint besøg til stort internationalt CP fodboldstævne

90 boldglade unge fra Danmark, Norge, England og Irland var i sidste weekend samlet til det hidtil største CP fodbold-stævne afholdt på dansk jord. Landsholdstræner Kasper Hjulmand kiggede forbi

Læs mere
24. august 2023

Ny bog om børn og unge bygger bro mellem viden og praksis

For nyligt fejrede vi en ny og helt særlig bogudgivelse. Det er den første danske fagbog om børn og unge med cerebral parese (CP) og er skrevet af fagprofessionelle, der arbejder på området. Blandt andet har vores tidligere socialrådgiver Mia Touborg bidraget til bogen.  Bogen kaster lys over: Mødet mellem fagpersoner og børn, unge og deres familier. Betydningen af fysisk aktivitet. Kognitive udfordringer Kommunikation  Måltidets betydning Forældrerollen. Personlige fortællinger Bogen er et afgørende skridt mod at udbrede viden og forståelse for cerebral parese, og vi håber, den kan gøre en betydningsfuld forskel for berørte familier og fagfolk. Bogen kan købes via Gads forlag. 

Læs mere
07. august 2023

Der mangler penge til vederlagsfrit fysioterapi

Alt for mange mennesker med handicap oplever i øjeblikket at blive sat på ventelister eller får afbrudt deres behandlinger, pga. et økonomisk loft for vederlagsfrit fysioterapi. 

Læs mere
04. august 2023

Tour de Jylland på tre hjul

Der bliver sved på panden, vind i håret og smukke naturoplevelser, når formand for Sønderjyllands kreds, Tobias Jørgensen, og landsformand for CP Danmark, Pia Allerslev, cykler Jylland på langs i næste uge. Turen starter den 7. august fra Tobias’ bopæl i Mølby i Sønderjylland og slutter den 13. august i Skagen.

Læs mere
03. august 2023

Sidste frist for tilmelding til undskyldnings-arrangement

I september giver socialministeren en undskyldning til tidligere anbragte i særforsorgen ved et officielt arrangement. 
Ønsker du at deltage, skal du melde dig til senest d. 8/8. 

Læs mere
07. juli 2023

Et tilbageblik på Folkemødet

Synlighed og netværk er nøgleord, når det kommer til at markere sig på Folkemødet. Landsformand, Pia Allerslev giver sine kommentar til årets store demokratifest, som hun og en lille delegation fra CP Danmark var afsted til i juni.

Læs mere
28. juni 2023

Den gode oplevelse - i fællesskab med andre

Der er lagt op til sjove aktiviteter, hygge og samvær, når Bevica Fonden og Vanførefonden igen i år tilbyder to gratis familie-weekender. Denne gang på Feriecenter Slettestrand.

Læs mere
21. juni 2023

Unge med CP udstiller digital kunst

Hen over sommeren kan du på en udstilling i Nordsjælland opleve kunst skabt af fem unge med CP ved hjælp af øjnenes, hovedets og fingrenes bevægelser.

Læs mere
15. juni 2023

Elsass Fondens Forskningspris tildelt amerikansk professor

Onsdag den 14. juni var en festdag. Her uddelte Elsass Fonden verdens største forskningspris, relateret til diagnosen cerebral parese, til professor Richard Lieber fra USA.

Læs mere
13. juni 2023

CP-teamet har udvidet optageområdet til hele Region Midtjylland

Alle voksne med cerebral parese, der bor i Region Midtjylland, har nu mulighed for at blive udredt på Regionshospitalet Hammel Neurocenter.  

Læs mere
01. juni 2023

To nye vigtige lovændringer for handicapområdet vedtages

D. 1. juni ophæves aldersgrænsen for overvågning helt, og fra d. 2. juni har unge, der vil påbegynde en STU, krav på at blive tilbudt mindst to uddannelsessteder at vælge mellem.

Læs mere
31. maj 2023

Ny økonomiaftale løser ikke handicapområdets problemer

Det bliver op til kommunerne at foretage prioriteringerne i den nye økonomiaftale for socialområdet, som blev præsenteret i sidste uge.  CP Danmarks direktør, Mogens Wiederholt har lavet en vurdering af den nye aftale.  

Læs mere
25. maj 2023

PREMIERE: nyt afsnit af CP Danmarks podcast ude nu!

I dag er der premiere på et helt nyt afsnit til CP Danmarks podcastserie 'En helt særlig familie', som denne gang stiller skarpt på at blive voksen med cerebral parese. Værterne fra de tidligere afsnit, Julie Brahe Hansen og Sigrid Stilling Netteberg, er med igen, og som noget nyt inviterer de forskellige fageksperter ind. Med sig i studiet har de Anne Rasmussen, overlæge på Regionshospitalet Hammel Neurocenter, og Malene Gerd Petersen, specialpædagog på handicapområdet, til en spændende snak om voksenlivet med CP, livsovergange, hjernen og kroppen, samt pårørende.  Der er foreløbig produceret to afsnit.     Afsnit 2 udsendes en uge efter Næste afsnit udsendes d. 1. juni, og det har fokus på at være ung med CP.   Det nyeste afsnit og resten af podcastserien kan lyttes til på CP Danmarks hjemmeside og på de mange forskellige tjenester, hvor du normalt plejer at hente podcast.

Læs mere
27. april 2023

CP UNG stiller borgerforslag

I vores ungdomsafdeling, CP Ung, er der for nylig taget initiativ til et borgerforslag, fordi de ønsker at flere unge med et handicap kan modtage handicap-SU under videregående uddannelse.  Som systemet er skruet sammen lige nu, er det ikke muligt at modtage handicap-SU hvis man tidligere har haft arbejde i f.eks. et sabbatår eller i forbindelse med pause fra studierne. De nuværende regler tager ikke højde for, at mange godt kan passe et arbejde eller studere, selv om de har et handicap, men meget sjældent kan passe begge dele samtidig, uden at brænde sit lys i begge ender. I sidste instans kan dette betyde, at man måske ender med at droppe ud af sin uddannelse, fordi man bliver stresset, udtrættet eller kæmper for meget med smerter og anden form for overbelastning. Det synes vi i CP Ung ikke er rimeligt, og vi vil gerne slå et slag for at få reglerne ændret. Vi håber derfor at alle, der læser med her, har lyst til at gå ind og se mere om forslag og støtte det. Borgerforslaget hedder ’Ændring af tidligere erhvervsarbejdes betydning for tildeling af handicaptillæg’, og findes på borgerforslag.dk.

Læs mere
11. april 2023

Vær med til at gøre en forskel - og cykling til en mulighed for alle

Videnscenter om handicap har i samarbejde med Cyklistforbundet igangsat en stor undersøgelse, der skal være med til at nedbryde de barriere, der afholder folk cerebral parese og andre handicap til at bruge cyklen.

Læs mere
05. april 2023

Amerikaner får Elsass Fondens internationale forskningspris

Forskningsprisen på 1 mio. kroner tilfalder professor Richard Lieber fra Northwestern University i Chicago, der er international frontløber inden for viden om muskelkontrakturer.

Læs mere
04. april 2023

Frame Running klubber holder åbent hus – og du er inviteret!

Måske er Frame Running også noget for dig? Det får du mulighed for at teste når 7 klubber under Parasport Danmark holder åbent hus søndag den 30. april. Har du prøvet det før, er du også velkommen.

Læs mere
27. marts 2023

At 'vende handicapområdet på hovedet' er at bringe det på ret køl

For nyligt udgav CP Danmarks landsformand Pia Allerslev og næstformand Jacob Yoon Egeskov Nossel et debatindlæg i NB Social, hvor de kom med et bud på, hvordan handicapområdet kan komme på rette køl ved hjælp af en specialeplan for CP.    Debatindlægget tager udgangspunkt i SMV-regeringens ambition om at gennemføre en specialeplan på det højt specialiserede handicapområde, samt den nye socialministers udmelding om, at handicapområdet bør ”vendes på hovedet". Det indbefatter bl.a. en ny arbejdsdeling mellem kommuner og regioner - og i forlængelse heraf en finansiering, hvor de højt specialiserede tilbud placeres regionalt.   Læs hvordan Pia og Jacob har udfoldet perspektivet i artiklen HER   

Læs mere
21. marts 2023

CPOP I Region Syddanmark inviterer til et spændende forældrearrangement

CPOP i Region Syddanmark har tidligere holdt lokale forældre arrangementer, men nu åbner de op for hele Danmark. Alle forældre der er tilknyttet CPOP er velkomne.

Læs mere
16. marts 2023

Tilgængelig og tryg oplevelse på Roskilde Festival

Hvis du booker plads på HandiCamp bliver du en naturlig del af den store festival – og kan trække dig tilbage i rolige omgivelser, når det er påkrævet.

Læs mere
15. marts 2023

Når hjælpen ikke er god nok

Ifølge en undersøgelse som Danske Handicaporganisationer har foretaget blandt 826 mennesker med handicap, oplever hver femte at deres hjælp eller specialtilbud i mindre grad er det rigtige for dem.

Læs mere
08. marts 2023

Jacob Nossell modtager årets Helene Elsass Pris

Handicapfyrtårn, iværksætter, komiker og far med cerebral parese, Jacob Nossell, hædres for at være et enestående forbillede.

Læs mere
07. marts 2023

Tidligere anbragte i sær- og åndssvageforsorgen får nu en undskyldning

I årene mellem 1933 og 1980, hvor staten havde ansvaret for området, blev både børn, unge og voksne anbragt i sær- og åndssvageforsorgen udsat for overgreb og svigt. En omfattende historisk udredning, ledet af Danmarks Forsorgsmuseum, har afdækket alvorlige svigt og overgreb blandt andet i form af tvangssterilisering, vold og seksuelle overgreb. Overgreb som også mange med cerebral parese måtte lægge krop til. Længe ventet undskyldning Efter at rapporten blev fremlagt i 2022 har en samlet handicapverden længe undret sig over, hvorfor de ansvarlige politikere ikke for længst har givet en undskyldning. Men den kommer altså nu. Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil har meddelt, at hun nu giver en undskyldning til de mennesker, der var anbragt i sær- og åndssvageforsorgen, og som blev udsat for svigt og overgreb. Undskyldningen vil blive givet til et arrangement inden for de kommende måneder. Pernille Rosenkrantz-Theil siger: - Det er meningen, at samfundet og staten skal passe på borgerne. Her er der sket det modsatte. Borgere i statens varetægt har været udsat for ubegribeligt horrible overgreb. Vold, omsorgssvigt, seksuelle krænkelser, indespærring på ubestemt tid. Overgreb som også i datidens lovgivning var ulovligt. Og hvor der ikke blev grebet ind. Ikke blev afsagt dom. Overgreb som ikke blev stoppet. Det er vigtigt, at vi lytter til særligt de mest smertefulde dele af vores historie og lærer af dem. En undskyldning fra statens side er derfor på sin plads. Flot forskningsarbejde Den historiske udredning, der ligger til grund for undskyldningen blev afleveret i 2022. Den er foretaget af professor ved Syddansk Universitet Klaus Petersen, museumsleder ved Danmarks Forsorgsmuseum Sarah Smed, seniorforsker ved Rigsarkivet Mette Seidelin, professor ved Aalborg Universitet Poul Duedahl samt forsker Annemarie Borregaard. Et flot stykke arbejde, som CP Danmark tidligere har kommenteret og rost. Efter hvad foreningen erfarer vil undskyldningen officielt blive givet ved et arrangement i maj måned.

Læs mere
22. februar 2023

Hør eller genhør podcastserien 'En helt særlig familie'

CP Danmarks podcastserie om forældreskabet, når en i familien har cerebral parese, har snart rundet 1.600 visninger.

Læs mere
20. februar 2023

Familiedag om overgangen fra ung til voksen med CP

Gode oplæg, snakke og fælles aktiviteter: Der er lagt op til en rigtig spændende familiedag når Elsass Fonden og CP Danmark inviterer familier med unge med CP i alderen 13-20 år til en dag hvor overgangen fra ung til voksen er i fokus.

Læs mere
10. februar 2023

Nyt forskningsprojekt sætter fokus på kognitive udfordringer hos skolebørn

Det er noget som CP Danmark hilser velkommen. I mange år, blandt andet gennem foreningens samarbejde i CP Norden, har det været påvist, at børn med cerebral parese som følge af hjerneskaden ofte har kognitive udfordringer, som f.eks. indlæringsvanskeligheder, rum og retningsbesvær og koncentrationsvanskeligheder.  I både Sverige og Norge er man længere fremme med denne praksisviden. Men nu rykker det også i Danmark. Et nyt forskningsprojekt, ledet af psykolog og ph.d., Camilla Funch Uhre på Rigshospitalet, går i gang her til foråret.   Studier viser nødvendigheden Et voksende antal studier understøtter nødvendigheden af, at børn og unge med CP får et systematisk tilbud om kognitiv udredning. Bl.a. har et dansk studie dokumenteret, at kun 42 % af elever med CP gennemfører 9. klasses eksamen i folkeskolen i Danmark, selvom de gennemfører 10 års skolegang, og ofte får støtte i timerne. Internationale undersøgelser har ligeledes fundet, at børn med CP har høje forekomster af globale kognitive udfordringer og specifikke udfordringer, bl.a. med hensyn til visuelt at kunne aflæse omverden og huske og se mønstre, samt planlægge, tilpasse og målrette adfærd – de såkaldte eksekutive funktioner. Derfor vil Rigshospitalets Videnscenter for Klinisk Neuropsykologi, børn og unge, i samarbejde med Center for Hjerneskade, Aarhus Universitet og Københavns Universitet, undersøge og beskrive den kognitive funktion hos børn og unge med CP i danske folkeskoler. Projektet, der er støttet af Elsass Fonden, vil inkludere 100 børn og unge med CP i alderen 11-15 år. Hver deltager vil gennemgå en kognitiv udredning med en række test, herunder vurdering af generel kognitiv funktion, evnen til at planlægge og udføre, samt evnen til at bedømme afstande samt rum og retning. Alle test tager udgangspunkt i en fælles nordisk protokol på området (CPCog-protokollen). Derudover vil deltagerne gennemgå supplerende tests af hukommelse, opmærksomhed, træthed/fatigue og symptomer på psykisk mistrivsel. Bedre rådgivning til skoler og familier Målet er at finde ud af, hvilke kognitive udfordringer folkeskolebørn med CP eventuelt har og hvordan man bedst kan støtte børnene - både som lærer, støttepædagog og som forælder. På baggrund af resultaterne vil de fire samarbejdspartnere udarbejde en vejledning og en række anbefalinger til skoler og forældre, så børn med CP og kognitive udfordringer fremover kan få en bedre støtte og dermed et bedre skoleforløb i folkeskolen. Der vil desuden blive udarbejdet en individuel udredningsrapport på de børn, der deltager i projektet, med anbefalinger til forældre og skole.

Læs mere
09. februar 2023

Det handler om formidling

Faglig konference, og brugerrådsmøde med oplæg om Team Tvillings evne til at formidle, det er essensen af ISAAC Danmarks kommende aktiviteter.

Læs mere
06. februar 2023

CP-fodbolden var indkaldt til serviceeftersyn

Ledere-, trænere og andre interesserede var lørdag samlet i Korsør for at sikre en god udvikling i CP-fodboldmiljøet.

Læs mere
12. januar 2023

Kandidater til Helene Elsass Prisen - sidste udkald

I 2019 gik Helene Elsass Prisen til Pauline Sonne-Schmidt, som en stor anerkendelse af hendes initiativ og indsats med at arrangere venskabsweekender. Hvem skal have prisen i år?

Læs mere
11. januar 2023

Ny klinik skal sikre unge med CP bedre overgang til voksenlivet

Målrettet indsats kan gøre en kæmpe forskal, mener professor Jakob Lorentzen, der står bag CP-UNG-klinikken, der etableres på Rigshospitalet som et 6-årigt forskningsprojekt.

Læs mere
06. januar 2023

Tilmelding til CP Danmarks kurser er i fuld gang

Vi starter CP Danmarks kursus-sæson op i Vejle, med ny inspiration til måder at deltage i kurserne på.

Læs mere
05. januar 2023

Flere voksne med CP kan blive udredt i Hammel

Regionshospitalet Hammel Neurocenter åbner døren på klem for tilgang af voksne med cerebral parese til udredning. Bor du i Horsens eller Viborg kommune så kan du blive henvist af din læge.

Læs mere
16. december 2022

10 år med Handicaporganisationernes Hus hvor selv fællesskabet er tilgængeligt

Handicaporganisationernes Hus, der blev betegnet som verdens mest tilgængelige kontorhus, har nu eksisteret i 10 år. Og selv om udviklingen omkring os er gået stærkt lever det stadig op til prædikatet.

Læs mere
15. december 2022

Ny regering og nyt regeringsgrundlag på plads

Tidligere undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil, bliver ny socialminister. Foto: Steen Brogaard.

Læs mere
15. december 2022

Godt nyt fra udbetaling Danmark

Fra den 5. januar 2023 udbetales anden del af ”ekstra økonomisk støtte” til pensionister, som har fået ældrecheck for 2022.

Læs mere
07. december 2022

Social pension er ikke længere afhængig af ægtefællens indkomst

Fra 1. januar er det slut med at modregne samlevers indkomst i sociale pensioner.

Læs mere
06. december 2022

Mange med handicap risikerer at blive afskåret fra at tage kørekort

Det sker hvis HandicapBilistCentret, der er en anerkendt specialkøreskole og ekspert i specialindretninger, må lukke.

Læs mere
01. december 2022

CP Danmark udvider tilbuddene til pårørende

Flere aktiviteter er allerede i fuld gang, mens andre nye tilbud igangsættes løbende i den kommende tid.  

Læs mere
30. november 2022

Flere har nu fået frataget deres vederlagsfri fysioterapi

En del af CP Danmarks medlemmer må se frem til en jul med stive led og muskler - og et stærkt reduceret funktionsniveau.

Læs mere
23. november 2022

Bedsteforældre er helt særlige - og meget vigtige

Hvilken rolle spiller bedsteforældre i støtten til familien, når der kommer et barn med cerebral parese?

Læs mere
23. november 2022

Enkel kogebog giver god inspiration og viden

'Mad på farten' er kulminationen på en inspirerende sundhedsrejse, som CP Danmark Storkøbenhavn har været på sammen med en række dagtilbudsbrugere.

Læs mere
22. november 2022

Opfinder socialministeren sine egne begreber i serviceloven?

Lige før valget udsendte socialministeren en såkaldt orienteringsskrivelse eller, som det også kaldes ”et hyrdebrev”, til kommunerne, som præciserer en række fortolkningsspørgsmål vedr. BPA. Super godt.

Læs mere
18. november 2022

Elsass Fonden yder støtte til flygtninge i udlandet

To rehabiliteringscentre i Ukraine og Moldova har fået nyt og opgraderet udstyr som følge af Elsass Fondens beslutning om at yde ekstraordinær hjælp til krigens ofre med handicap som cerebral parese.

Læs mere
18. november 2022

Den røde løber blev rullet ud til VIP Søskendekursus

Det første af CP Danmarks to søskendekurser blev en rigtig god oplevelse for både børn og deres forældre.

Læs mere
17. november 2022

Podcast om at være afhængig af andre

Fjerde, og foreløbige sidste afsnit i CP Danmarks podcastserie ’En helt særlig familie’ blev udsendt torsdag den 17. november. Afsnittet hedder: Når man er afhængig af andre.

Læs mere
08. november 2022

Kandidater til Helene Elsass Prisen 2023

Digter, debattør og iværksætter Caspar Eric løb med Helene Elsass Prisen 2022. Nu skal prismodtageren for 2023 findes. Alle kan indstille kandidater frem til den 18. januar 2023. Helene Elsass Prisen, der er stiftet af CP Danmark og Elsass Fonden, har til formål at belønne én eller flere ildsjæle, et projekt, en gruppe eller en organisation for deres arbejde til fordel for mennesker med cerebral parese. Prisen uddeles én gang om året og i 2023 er det sjette gang den uddeles. - Vi har igen i år den store glæde, at prisen bliver overrakt af H.K.H. Prinsesse Benedikte, der er protektor for både Elsass Fonden og CP Danmark, fortæller Nick Elsass, der er bestyrelsesformand i Elsass Fonden og nevø til Helene Elsass, der har lagt navn til prisen. Også CP Danmarks landsformand, Pia Allerslev, ser frem til endnu en festdag, hvor den bedste kandidat af de mange indstillede bliver fejret for indsatsen. - Vi er rigtig glade for samarbejdet om prisuddelingen. Det er en fantastisk flot pris og en god måde at få synliggjort de mange ildsjæle, der gør noget ekstraordinært for mennesker med cerebral parese, understreger Pia Allerslev.  Send din indstilling Det er muligt at indstille kandidater til Helene Elsass Prisen 2023 frem til og med den 18. januar 2023, og reglerne er enkle: Alle har mulighed for at indstille kandidater til prisen, også kandidater der tidligere har været indstillet. Men ingen medarbejdere fra CP Danmark eller Elsass Fonden kan modtage prisen. Det kan til gengæld frivillige, der hjælper til i de to organisationer som tillidsrepræsentanter eller assistenter ved arrangementer og aktiviteter – og naturligvis alle andre rundt omkring i landet, der udfører et stort arbejde for at gøre livet meningsfyldt for mennesker med cerebral parese. Feltet af indstillede kandidater vil udgøre en bred skare inden for blandt andet uddannelse, arbejdsmarked, idræt, fritid, musik, kunst og kultur. Kandidater indstilles ved at udfylde en formular med en kort motivation på Elsass Fondens hjemmeside. Du kan indstille kandidater her. Indstillingerne behandles i et fællesudvalg bestående af repræsentanter fra Elsass Fonden og CP Danmark.

Læs mere
03. november 2022

Kursus om den stressede hjerne

En alvorlig hjerneskade som cerebral parese (CP) medfører ofte en stresstilstand i hjernen, fordi den stort set altid er på overarbejde for at følge med. Men hvad er faresignalerne og hvad kan man selv gøre for at minimere sin stress og leve et liv i bedre balance? For at besvare de mange tvivl og spørgsmål, der dukker op, har CP Danmark sammensat et kursus for unge under 25 år og/eller forældre, der ønsker at få mere konkret viden om stress, hjernen, faresignalerne og hvorfor en kognitiv udredning er så vigtig.  Neuropsykolog fra Center for hjerneskade; Lone Vesterager Martinus og CP Danmarks psykolog; Klaus Christensen har lavet et godt program, hvor du både bliver klogere på hjernens funktion og kapacitet, og får værktøjer til bedre at håndtere en hverdag med CP. Vi glæder os til at se dig i Handicaporganisationernes Hus den 26. november, opfordrer kursus- og projektmedarbejder Stine Stenholt, der oplyser, at sidste tilmeldingsfrist er den 16. november på CP Danmarks hjemmeside. Læs mere og tilmeld dig her    

Læs mere
28. oktober 2022

Stor glæde over CP Danmarks nye podcastserie

Der var lagkage, bobler og masser af glade smil da landsformand Pia Allerslev og produktionsholdet, bestående af værterne Julie Brahe Hansen og Sigrid Stilling Netteberg samt producent Jacob Nossell, fik sendt podcast-serien 'En helt særlig familie' ud i verden. Det skete torsdag den 27. oktober i overværelse af venner, familie og en række medlemmer og medarbejdere i CP Danmark. Også interesserede fra andre foreninger var dukket frem til receptionen i Handicaporganisationernes Hus i Høje Taastrup. Fra alle sider var der set frem til dagen med store forventninger, og de blev fuldt ud indfriet. I sin tale til Julie, Sigrid og Jacob udtrykte landsformand Pia Allerslev stor begejstring over initiativet, som hun var sikker på, at mange vil få stor gavn af i fremtiden. Landsformanden var meget imponeret over det store arbejde, der er lagt i serien, som foreløbig består af fire afsnit, der udsendes med en uges mellemrum. Forældreskab når CP er en del af familien En helt særlig familie handler om forældreskab og CP i forskellige familiemæssige sammenhænge, hvor en af familiemedlemmerne har CP. Sorg, skam, usikkerhed og frygten for ikke at slå til, er nogle af de betragtninger, der bliver delt i podcastserien - men det gør også de mange lykkelige stunder og glæden ved at være forældre. Du kan høre det første afsnit af podcastserien på CP Danmarks hjemmeside ved at trykke her. Du kan også hente afsnittet på Spotify og Apple Podcast. 

Læs mere
26. oktober 2022

Pia Allerslev sætter CP Danmark på den politiske dagsorden

I DR’s P1 Orientering den 25. oktober, kunne man høre CP Danmarks landsformand Pia Allerslev argumentere for, at handicapområdet, og ikke mindst cerebral parese, fortjener en plads på den politiske dagsorden. Men det er tilsyneladende et område, der ikke tages særligt alvorligt. Et eksempel er Danske Handicaporganisationers (DH) initiativ med at tilsende alle kandidater et spørgeskema, som handler om hvordan de stiller sig i forhold til handicapområdet, der er nærmest helt usynligt i valgkampen. Undersøgelsen skulle hjælpe os almindelige borgere med at få indsigt i de forskellige kandidaters holdninger. Men kan man nu også få det? Tilbagemeldingerne viser nemlig, at det ikke er alle, der er lige interesseret i at svare, ligesom der også er partier, der vælger at svare kollektivt fra partikontoret på vegne af hele kandidatlisten. - Det viser jo, hvordan man prioriterer eller ikke prioriterer det her (handicapområdet), sagde Pia Allerslev, blandt andet. Handicapområdet skal på dagsordenen Fra CP Danmarks side er det et stort ønske, at gøre handicapområdet, og ikke mindst cerebral parese, mere synligt under valgkampen så handicapområdet kommer længere op på den politiske dagsorden. Men det kan ifølge Pia Allerslev være svært, fordi handicapområdet og cerebral parese for mange er noget fjernt og distanceret. Det er svært at forholde sig til da mange ikke kender et menneske med et handicap og måske heller ikke oplever at få et handicap i løbet af deres liv. Pia Allerslev mener, at det kan være en grundene til at nærmest ingen politikere tager det op når der er vælgermøde. Ulighed i sundhed Det er dog helt centralt, at mange mennesker med cerebral parese oplever en ulighed i sundhed, men dybest set også at det ikke har noget at gøre med deres handicap. Som alle andre borgere skal de tilbydes screeninger bl.a. for brystkræft, men for mange kvinder med CP, betyder omstændighederne omkring deres handicap at de ikke screenes for brystkræft i samme omfang som mennesker uden handicap. Det opleves bl.a. på mange botilbud. - Vi har en ulighed, hvor mange mennesker med CP oplever, at de ikke får den samme behandling, eller den behandling der er behov for, som alle andre, fremhæver Pia Allerslev. - Fra CP Danmarks side ønsker vi først og fremmest, at politikerne forholder sig til de strukturelle og økonomiske problemer på området, og for at komme uligheden i sundhed til livs, arbejder vi som organisation på, at der udvikles voksenambulatorier for mennesker med CP, akkurat som der er på børneområdet. Det er en nødvendighed for at sikre en lige behandling i sundhedssystemet.   Hør udsendelsen fra P1 her: 

Læs mere
26. oktober 2022

En god dag for søskende venter

Så er der inviteret til en helt særlig dag for de helt særlige pårørende, nemlig søskende, der har en bror eller søster med cerebral parese. Det er en gruppe som Malene Gerd Petersen tager hånd om på den helt specielle kursusdag. Malene er specialpædagogisk konsulent og har arbejdet med søskende til børn med handicap igennem et langt liv. Bl.a. har hun holdt mange søskendekurser og foredrag rundt omkring i landet. Det hele sker lørdag den 12. november kl. 11.00-15.00 I Handicaporganisationernes Hus i Høje Taastrup. - Vi glæder os til at se de allerede tilmeldte og glæder os til at gennemføre det spændende kursus, men der er stadig et par enkelte ledige pladser, fortæller CP Danmarks kursus- og projektmedarbejder, Stine Stenholt, der lover både lækker frokost, spændende indhold, og en tur i ”biffen” med det hele. - Og så går I helt sikkert derfra med et smil på læben og nye venner, lover hun. Tilmelding senest den 6/11-2022 Læs mere og tilmelding     

Læs mere
17. oktober 2022

Temadag om natur- og friluftsprojekter

Temadagen omhandler igangværende og afsluttede projekter om friluftsliv og mennesker med funktionsnedsættelser. Kom med og bliv klogere på, hvordan en række projekter arbejder med at styrke muligheden for, at mennesker med handicap kan komme ud i naturen og deltage i friluftslivet. På dagen kan du høre om, hvordan projekterne bruger naturen til bl.a. rehabilitering, sundhedsfremme, fællesskaber, formidling og forskning. Dagen er også en oplagt mulighed for at styrke dit faglige og personlige netværk på tværs af organisationer, myndigheder mv. Er du endnu ikke en del af netværket, så kan du blive det ved at tilmelde dig gratis til projektleder Lærke Falstaff, oplyser CP Danmark, der bakker op omkring temadagen. Henvendelse til Lærke Falstaff foregår på mail: lf@handivid.dk   Tilmeldingsfrist til temadagen er den 10. november.Pris: 300 kr. for hele dagen inklusiv mad. Du tilmelder dig via betalings-linket her:    

Læs mere
12. oktober 2022

Familier efterlyses til et spændende projekt

Hvordan udfolder livet sig i familier med CP? Det vil et nyt forskningsprojekt ved VIVE (Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd) undersøge.

Læs mere
11. oktober 2022

Hjælp os med viden om konsekvenserne af de tårnhøje energipriser

Sådan lyder opfordringen fra CP Danmarks direktør Mogens Wiederholt, der især er bekymret for beboerne på botilbud.

Læs mere
06. oktober 2022

Valg til Folketinget

Så kom der endelig dato på det valg, som de fleste har ventet gennem længere tid. 1. november skal vi til valgurnerne.

Læs mere
06. oktober 2022

Premiere 27. oktober på podcastserien ’En helt særlig familie’

En helt særlig familie – er ny podcastserie fra CP Danmark, som lanceres den 27. oktober.

Læs mere
06. oktober 2022

Gode kursustilbud fra CP Danmark

CP Danmarks kursus-afdeling kører nu på fulde omdrejninger og efteråret byder på forskellige kurser – både i Jylland, på Sjælland og online. - Glædeligvis har der været stor efterspørgsel på kurset ’Familie med CP’ i Aarhus den 5. november, som nu er udsolgt, fortæller kursus- og projektleder Stine Stenholt. Til gengæld er der fortsat masser af plads på online-tilbuddet ’Klar tale’ med taleekspert Pia Høgh som underviser. Klar tale er for dig, der har en forståelig tale, men som gerne vil forbedre udtalen. Målgruppen er unge under 25 år, med talehandicap som følge af cerebral parese, der ønsker teknikker til at optimere deres stemme og lære at tale tydeligere. Kurset henvender sig samtidig til de unges forældre, der kan støtte de unge med fortsat træning ved hjælp af de tilegnede teknikker. V.I.P. Søskendedag Den 12. november kl. 11.00 er et tidspunkt vi glæder os til. Her slår vi dørene op, ruller den røde løber ud i Handicaporganisationernes Hus og byder velkommen til V.I.P. Søskendedag. En dag med fokus på søskende som pårørende. Både søskendebørn og forældre er velkomne, og dagen byder på alt fra en tryllestav til en abe, og forældrene kommer til at møde og snakke med voksne søskendebørn fra Søskendeforeningen SØF. Ud over V.I.P. Søskendedag, byder efteråret også på et spændende bedsteforældrekursus den 11. december i Handicaporganisationernes Hus i Høje Taastrup for bedsteforældre til et barn med cerebral parese. På kurset kan du høre oplæg fra en mor, et sæt bedsteforældre og to unge kvinder der sætter både personlige og sociologiske perspektiver på livet med CP. Læs meget mere om de nævnte kurser - og flere andre - her  

Læs mere
06. oktober 2022

Jacob Nossell valgt som ny næstformand i CP Danmark

På CP Danmarks landsmøde var der kampvalg til posten som næstformand mellem Tobias Jørgensen og Jacob Nossell. 

Læs mere
06. oktober 2022

CP Danmark har en plan for de næste år

Stor gensynsglæde, gode debatter om fremtidens forening - og kampvalg om næstformandsposten. Det var nogle af oveskrifterne på CP Danmarks landsmøde på Egmont Højskolen.

Læs mere
21. september 2022

To gode kursustilbud fra CP Danmark

'Familie med cerebral parese' og 'Den stressede hjerne', med dygtige fagfolk som oplægsholdere, er to aktuelle kursustilbud fra CP Danmark.

Læs mere
21. september 2022

Det handler om At høre til...

En stor udstilling med mennesker, der skal kæmpe ekstra for at blive anerkendt af samfundet, er nu på vej rundt i landet.

Læs mere
16. september 2022

Der er musik i ISAAC Danmarks efterårssamling

Oplev hvordan du kan være med til at skabe musik med din stemme, instrumenter og med dit kommunikationshjælpemiddel.

Læs mere
16. september 2022

Antallet af elever på efterskole sætter ny rekord

Et skoleophold på en efterskole er mere populært end nogensinde. I alt er 32.447 elever begyndt på efterskole i år, og det er ny rekord. Sidste år var tallet 31.745 og året før 30.669. Det viser tallene fra Efterskoleforeningen. Tilgangen er naturligvis noget, der glæder foreningen og de i alt 241 efterskoler, som findes i Danmark. Det er især tilgangen af elever på 10. klassetrin, der er årsag til den store stigning i elevantallet. 10. klasserne har oplevet en stigning på 1238 elever, mens rekrutteringen til 8.-9. klasserne har vist et fald på 536 elever. Det gennemsnitlige elevtal pr. efterskole er i år 134 – sidste år var det 132. Men hvordan går det så med søgningen for elever med handicap? Efter en rundringning rundt til en række specialefterskoler og de fire almene efterskoler som også tilbyder efterskoleophold for grupper med funktionsnedsættelse, kan vi konstatere, at interessen også her er rigtig stor. Pladserne er fyldt godt op i dette skoleår, og næste år tegner også et billede af en stor interesse allerede nu. Åbent hus på landets efterskoler Søndag den 25. september kl. 13-17 åbner alle landets efterskoler dørene til et stort åbent hus arrangement, hvor interesserede elever og deres forældre kan besøge forskellige efterskoler som de har udset sig, og gerne vil høre mere om. Det er altid en god oplevelse at besøge efterskolerne til denne traditionsrige efterårsaktivitet, hvor efterskolerne har sat alle sejl for at gøre dagen spændende med optræden, udstillinger, rundvisninger og noget til ganen - noget som altid involverer mange af de nye elever, der lige er startet. Det kan du læse mere om her   Fakta om efterskoler: Der findes i alt 241 efterskoler i Danmark for unge i alderen 14-18 år. Herunder 20 ordblindeefterskoler, for elever med ordblindhed eller tilsvarende læse-skrivevanskeligheder, 18 specialefterskoler, der henvender sig til elever med generelle indlæringsvanskeligheder, udviklingsforstyrrelser mv. og fire almene efterskoler, der rummer inkluderende grupper for elever med fysiske handicap. Så har du cerebral parese, er du ordblind, har en diagnose inden for autismespektret eller har andre behov eller handicap, så er der også et efterskoletilbud til dig. Samtidig bliver unge med en mindre funktionsnedsættelse inkluderet på almene efterskoler på lige fod med alle andre ud fra deres interesser for f.eks., sport, musik, sprog, it og mange andre linjefag. Kilde: Efterskolerne.dk

Læs mere
14. september 2022

Børn med cerebral parese skal findes og hjælpes langt tidligere end i dag

Det er ambitionen for et nyt, landsdækkende forskningsprojekt som sættes i gang 1. april 2023.

Læs mere
12. september 2022

Økonomisk håndsrækning til energiregningen

Men beløbet er slet ikke tilstrækkeligt for de der bor på botilbud, frygter CP Danmark.

Læs mere
09. september 2022

Fortællinger fra borgere med handicap

Hvis du vil gøre din indflydelse gældende på Københavns Kommunes handicappolitik så er det nu! Stormøde om handicappolitik på Københavns Rådhus.

Læs mere
07. september 2022

Vær med til at gøre CP Danmark bedre

CP Danmark har brug for din hjælp til at gøre foreningen bedre. Derfor er der igangsat en spørgeskemaundersøgelse.

Læs mere
06. september 2022

Ansigt til ansigt er udviklende teater for unge med CP

Her sættes hverdagens små dilemmaer og vanskeligheder i et gevaldigt perspektiv.

Læs mere
01. september 2022

Godt nyt fra CP Danmarks kurser

Tre gode kurser i efteråret, med forskelligt indhold, venter nu på din tilmelding.

Læs mere
31. august 2022

Gennembrud i sagen om overvågning

I rammen på 60 mio. kr. er der plads til alle uanset alder, fastslår regeringen, støttepartierne og Alternativet.  

Læs mere
24. august 2022

Nyt magasin om uddannelse og beskæftigelse - og meget andet

Et nyt nummer af CP Danmarks medlemsmagasin, CP INDBLIK, udsendes i denne uge til medlemmer og abonnenter. August-nummeret indledes med landsformand Pia Allerslevs leder: ’Mennesker med CP skal også være en del af arbejdsfællesskabet’, der lægger op til bladets tema om uddannelse og beskæftigelse. Ledigheden er historisk lav og efterspørgslen efter arbejdskraft historisk høj. Det burde, med en målrettet indsats, kunne åbne døre til arbejdspladser for gruppen af mennesker med CP, mener landsformanden. Det vigtige tema suppleres med historier om Signe, Tina og Britts vej til arbejdsmarkedet, og socialrådgiver Mia Ibæk Touborgs gennemgang af muligheder og kompensationsregler for uddannelse og beskæftigelse, når man har et handicap. Forsmag på landsmødet Tema-siderne er samtidig en lille forsmag på, hvad årets 75 landsmødedeltagere kommer til at beskæftige sig med - og møde - når landsmødet afholdes på Egmont Højskolen i sidste weekend i september. Udover den foreningspolitiske dagsorden med drøftelse af foreningens handicappolitiske fokus samt valg til landsformand og næstformand, har man netop i år valgt at gå dybere med emnet ’Uddannelse og beskæftigelse’ i landsmødets temadel. Andre gode historier Det dugfriske CP INDBLIK indeholder desuden mange andre gode historier, bl.a. om det spændende parasport-projekt Rising Stars, historier fra den politiske dagsorden med fokus på kommunernes misbrug af rådighedstimer i BPA, en beretning om en fantastisk dag på Skive Festival samt medarbejderes beskrivelse af vigtigheden i, at seksualitet på bosteder får større opmærksomhed. Også kredsenes mange aktiviteter får stor opmærksomhed med en fyldt kalender i de kommende måneder. Dette og meget mere kan du læse i det nye nummer. Kan du ikke vente på, at det dumper ned i postkassen, så kan du også læse bladet online på vores hjemmeside. Læs medlemsmagasinet online  

Læs mere
24. august 2022

Labyrinten af udfordringer – vand, kørestol og Islandsbrygge

En god ven af huset, Martin Merrild, SoMe-redaktør hos Nossell & Co - der selv har cerebral parese - var i weekenden ude at teste Islandsbrygge. Det var et forhindringsløb uden lige.

Læs mere
23. august 2022

Stresskursus for dig med CP begynder igen

Førhen har vi haft det populære kursus: ”Den stressede hjerne”, hvor blandt andet vores egen psykolog, Klaus Christensen, giver dig konkrete værktøjer til at minimere stress i dagligdagen. Med en hjerneskade som cerebral parese, er du mere udsat for stress end andre, nemlig.

Læs mere
18. august 2022

Fantastisk stemning – tilgængelig festival for folk med CP

Var du med på Elsass Festival i lørdags? Det var vi. Elsass Fonden havde for første gang lanceret en tilgængelig festival for folk med cerebral parese. Den blev afholdt lørdag den 13. august. Feststemning, mad, øl, vand – og selvfølgelig masser af musik, aktiviteter og højt humør var der. Læs mere om festivallen.

Læs mere
17. august 2022

Kommune tilbyder ikke hjælp til pasning

Økonomisk hårdt pressede kommuner sender aben videre til forældrene, som efterlades i en helt uanstændig og hjælpeløs situation. To forældre med en multihandicappet datter, må selv passe.

Læs mere
11. august 2022

Ekstra penge: Overvågningsordning

Ordet ’overvågning’ klinger normalt negativt for de fleste. I denne ordning skal det dog forstås positivt. Ordningen sikrer, at voksne børn med svært handicap kan få permanent hjælp i hjemmet. Sikkerhed er nøgleordet. 

Læs mere
08. august 2022

4 ud af 10 uden job har et handicap

Det er mange. Danske Handicaporganisationer (DH) kommer med konkrete bud på, hvad der kan løse arbejdsløshedsproblematikken blandt unge med handicap. Vi håber det hjælper.

Læs mere
03. august 2022

En specialskole kan sagtens være afsæt for et liv på forsædet

”Specialskolen var grunden til at jeg nåede så langt” – siger Jacob Nossell. En personlig historie om bl.a. hvordan et godt afsæt gav ham mod på at gå efter sine drømme til trods for sit handicap. Læs mere om Jakobs historie.

Læs mere
14. juli 2022

110 atleter samlet på Frederiksberg Stadion

Torsdag, fredag og lørdag kan du opleve et internationalt felt af dygtige atleter, når de dyster i Frame Running på Frederiksberg Stadion.  

Læs mere
06. juli 2022

COVID-19: Testindsats genindføres for udvalgte målgrupper

Folk på plejehjem, i hjemmeplejen og på sociale tilbud med sårbare mennesker vil resten af 2022 igen kunne blive testet for coronavirus. Det har Sundhedsministeriet og Social- og Ældreministeriet indgået en aftale om den 1. juli 2022.

Læs mere
06. juli 2022

Modtager du SU og har handicap? Så er der godt nyt!

Regeringen har aftalt at udbetale et engangsbeløb til folk med handicap, der samtidigt modtager SU og kan være ramt af de høje prisstigninger her i 2022.

Læs mere
29. juni 2022

Kommunernes misbrug af rådighedstimer i BPA skal stoppe. Men vil det ske?

Rådighedstimer er den arbejdstid, hvor hjælperen er på arbejde - ikke i aktiv tjeneste, men kan tilkaldes. Lønnen i rådighedstimer er væsentlig lavere end timer med aktiv tjeneste. En ny bekendtgørelse om kommunernes anvendelse af rådighedstimer i BPA-ordninger er i høring.

Læs mere
29. juni 2022

CP Danmarks sekretariat – åbent over sommeren

Sommeren er over os. Se vores åbningstider hen over sommeren. Vi spiser is på kontoret, arbejder selvom det er varmt og er her stadig. 

Læs mere
28. juni 2022

COVID-19: Nyt fra Sundhedsstyrelsen om booster-vaccination

Flere patient- og handicapforeninger holdt forleden orienteringsmøde med Sundhedsstyrelsen. Sundhedsstyrelsen forventer en ny corona-bølge til vinter. Derfor tilbydes alle over 50 år og særlig udsatte endnu en vaccination, som supplement til alle de tidligere vacciner. Det nye vaccinationsprogram starter i efteråret 2022. Læs nærmere om ordningen er relevant for dig, eller din pårørende.

Læs mere
22. juni 2022

Nyt handicap fodboldhold i Nordsjælland

Har du et barn mellem 7-14 med mindre funktionsnedsættelse i arme og ben? Som tilmed gerne vil spille fodbold? Så er et nyt lokalt fodboldhold i Hillerød måske relevant for dig.

Læs mere
22. juni 2022

Fra Ukraine til Djursland

Det krigshærgede Ukraine har også folk med cerebral parese. Vi havde kontakt med en, der kom langsvejs fra og spurgte os om hjælp.

Læs mere
21. juni 2022

Juni-nummeret af CP INDBLIK er nu på gaden

Vores medlemsmagasin er ude nu for juni måned. Læs mere om hvordan CP-udredning historisk har udviklet sig, tilskud til kørekort, ny iværksætter bootcamp og få tips fra vores rådgivning.

Læs mere
15. juni 2022

Ny bog udfordrer begrebet normalitet

I anledning af Bevica Fondens 150 års jubilæum i år, har fonden søsat mange gode initiativer, der sætter vores menneskesyn til debat. Et af dem er udgivelsen af bogen ’Unormale mennesker’, som journalist Sonja Furu har skrevet. Normalitetsbegrebet vil vi, i CP Danmark, gerne sætte lys på.

Læs mere
14. juni 2022

CP Danmark siger tak!

Lørdag, den 11. juni 2022, fik CP Danmark endelig mulighed for at sige et stort og velfortjent TAK til vores lokale tillidsfolk - for indsatsen under coronanedlukningen.

Læs mere
09. juni 2022

Nyt i sagen om overvågning

Har du et svært funktionsnedsat voksent barn? Så er der nyt i sagen om overvågningsordningen i hjemmet.

Læs mere
09. juni 2022

Ny medarbejder skal løfte kommunikationsindsatsen

Tirsdag efter Pinse startede vores nye digitale kommunikationsmedarbejder, Michelle Andersen. Hun har tidligere arbejdet i Gigtforeningen og Danske Handicaporganisationer, hvor hun har været digital kommunikationsmedarbejder og webredaktør.

Læs mere
24. maj 2022

Ny aftale om STU har mange gode elementer

STU er et helt centralt uddannelsestilbud til mange unge med cerebral parese. Derfor følger vi, i regi af STU-alliancen, området rigtig tæt – og efter flere års diskussion og et langt forhandlingsforløb, er et stort flertal af Folketingets partier her til morgen blevet enige om en aftale, som forbedrer STU’en på en række centrale punkter. Fokus på den unges ret til at vælge egen uddannelse Aftalen sætter først og fremmest fokus på den unges ret til et friere valg af STU-uddannelse. Den unge skal præsenteres for flere muligheder og den unge har altid mulighed for selv, at bringe en uddannelsesmulighed i spil – og kommunerne skal støtte med vejledning, også når det gælder de alternativer, den unge selv bringer med ind til bordet Portal skaber overblik og gennemskuelighed Som en meget kærkommen og relevant nyskabelse, kommer der nu en portal, som vil indeholde en oversigt over og beskrivelse af alle de STU-tilbud der er på markedet. Det er et stort fremskridt, at der nu bliver ét sted, hvor man kan få overblik og information om udbuddet af STU-uddannelsesmuligheder. Det er svært, at vælge mellem uddannelser, hvis man ikke kender udbuddet. Mind the gab! Aftalen indebærer også, at der nu sættes mere fokus på overgangen fra STU, til livet efter STU. Alt for mange unge er faldet i gabet mellem STU-virkeligheden og virkeligheden efter STU. Det forsøges der nu rettet op på ved at stille krav om meget større opmærksomhed på overgangen – og ved at insistere på, at planlægningen af livet efter STU flytter ind i STU’en på en meget tidligere tidspunkt. Økonomi – elefanten i rummet Og så er vi ikke mindst glade for, at der nedsættes en arbejdsgruppe, som skal se på hele økonomien og finansieringen af STU. I dag forhandler den enkelte kommune prisen på en STU med det enkelte STU-uddannelsestilbud. Det gør markedet uigennemskueligt og det er fuldstændig umuligt at sammenligne priser og forstå sammenhængen mellem pris og kvalitet. Derfor håber vi, at arbejdsgruppen kan blive forum for en drøftelse af både økonomiske vilkår, men også diskutere kvalitet og kvalitetstilsyn. Det er jo svært at have en mening om økonomi og pris, hvis man ikke ved, hvad man får for pengene. Hullerne i osten Vores direktør Mogens Wiederholt, har været meget tæt på forhandlingerne om en justering af STU – og vi har spurgt ham, om der slet ikke er huller i osten: - Jeg er grundlæggende rigtig glad for den aftale, der er kommet. Men selvfølgelig er der også huller i osten – også meget store huller. Det er f.eks. ikke rimeligt, at aftalen lægger op til, at kommunerne må tillægge økonomiske hensyn en afgørende betydning, når de tager stilling til den unges uddannelsesvalg. Det skal selvfølgelig være den unges behov og fagligheden, der afgør hvilken uddannelse, den unge tilbydes. Alt andet er absurd i en individuel tilrettelagt uddannelse, til en meget sårbar gruppe af unge, siger Mogens Wiederholt  - Vi er også meget kritiske over for den meget decentrale og kommunalt defineret kvalitetsmodel, der lægges op til. Vi havde håbet på et egentligt centralt kvalitetsudviklingsarbejde, så vi kunne få en national standard for, hvad god kvalitet er. Kvalitet er en svær størrelse på en uddannelse, som har en ekstremt forskelligartet målgruppe, som alle skal have en individuelt tilrettelagt uddannelse. Derfor mener Mogens Wiederholt, at det er helt håbløst, at man laver et kludetæppe, hvor den enkelte kommune i samarbejde med den enkelte uddannelsesinstitution, skal aftale både pris og kvalitet. - Det kan kun gå galt. Og når man så tilmed ikke laver et egentligt centralt uddannelsestilsyn, så får man helt sikkert ikke højnet kvaliteten og ryddet ud i de brodne kar. Skuffende, at man lod den chance glide sig af hænde, ærgrer Mogens Wiederholt sig. Læs hele aftaleteksten hos Børne- og Undervisningsministeriet    

Læs mere
19. maj 2022

Skuffende handicapudspil fra regeringen

Udspillet indeholder som ventet forslag om, at der introduceres en ny specialeplan, som skal sikre større og bedre viden om de højest specialiserede indsatser, til de borgere, som har de mest komplekse funktionsnedsættelser. Der vil ifølge udspillet blive udpeget ca. 20 specialer, og til hvert speciale vil der blive knyttet en række specialfunktioner (botilbud og andre specialiserede indsatser). En del af specialfunktionerne vil derudover blive forsynet med en særlig rådgivningsfunktion, som vil blive forpligtet til, ikke alene at servicere de borgere, som er tilknyttet det pågældende tilbud, men også sagsbehandlere og borgere i målgruppen, som befinder sig alle mulige andre steder i landet. Specialeplanen foreslås udrullet over en periode frem til 2030. Med i følgegruppenCP Danmarks direktør, Mogens Wiederholt, har siddet med i følgegruppen til evalueringen og har fulgt evalueringsarbejdet tæt. - Udspillet er skuffende og tager slet ikke fat i de helt centrale problemstillinger. Det er rigtig fint, at der nu kommer en specialeplan og det er også positivt, at der helt generelt og gennem en række initiativer lægges op til en styrkelse af kvaliteten i tilbuddene til mennesker med handicap. Samtidig er det positivt, at der med den foreslåede rådgivningsfunktion, lægges op til en styrkelse af fagligheden i sagsbehandlingen. Det er rigtig gode hensigter, men det får desværre ingen effekt, hvis man ikke er villig til at drive de gode hensigter igennem, så den gode kvalitet og den større faglighed rent faktisk kommer borgerne til gode, siger Mogens Wiederholt i en kommentar til udspillet og fortsætter: - Hvis man ikke er villig til at pålægge kommunerne, at de skal følge de faglige råd og indstillinger, de får fra specialisterne – og hvis man ikke ændrer på finansieringen, så kommunerne får et økonomisk incitament til at vælge fagligheden og den høje kvalitet, så hjælper det ingen verdens ting. Der er intet i det nye udspil, som ændrer noget på kommunernes tilskyndelse til at vælge den gode løsning. Ændrer man ikke på de to områder: forpligtigelsen i visitationen og de økonomiske incitamenter, så kommer specialeplanen til at svæve fuldstændig frit i luften, konstaterer Mogens Wiederholt og tilføjer: - Som socialministeren så rigtig skriver i udspillet: ”Godt håndværk forudsætter, at værktøjskassen er i orden”. Men når man konsekvent afviser, at bruge de rigtige værktøjer, så bliver resultatet jo ren byggesjusk.   Udspillet skal nu forhandlesRegeringens udspil vil nu blive forhandlet med de øvrige partier i Folketinget. Allerede i dag til middag er der første møde med ordførerne, og så går den politiske proces i gang. Mogens Wiederholt understreger, at opgaven og indsatsen fra nu vil være at påvirke partierne rundt om regeringen – og ikke mindst regeringens støttepartier – til at insistere på forbedringer. Fokus vil være, at få en forpligtigelse ind i visitationen, så kommunerne skal lytte til og bruge den faglige rådgivning de får, og så skal der skrues på de økonomiske incitamenter, så kommunerne får en økonomisk interesse – eller i det mindste ikke det modsatte – i at vælge den gode og rigtige løsning.   Regeringens udspil kan læses i sin helhed her: https://sm.dk/Media/637884804433392050/Et_liv_med_ligevaerdige_muligheder_t.pdf    

Læs mere
18. maj 2022

Vidnesbyrd fra en ikke særlig fjern fortid

Vold, seksuelle overgreb, tvang, eksperimentel behandling og fejlanbringelser var en del af dagens orden i særforsorgens institutioner i årene 1933-1980. Det har en forskergruppe dokumenteret i en rapport, som CP Danmarks landsformand Pia Allerslev har kommenteret i et debatindlæg i Jyllands-Posten under overskriften: Giv dem en undskyldning, Astrid Krag.

Læs mere
05. maj 2022

Mød prisvinderen Caspar Eric i CP-TV

En lille produktionshold fra CP-TV fulgte før, under og efter uddelingen af Helene Elsass Prisen 2022, den prisvindende digter Caspar Eric. Det er nu klippet sammen til en fin tv-udsendelse på ca. 25 minutter, hvor man kommer tæt på Caspar Eric, og hans arbejde som handicapaktivist og kreativ kunstner med mange talenter. Du kan opleve udsendelsen i aften torsdag den 5. maj kl. 19.30 på CP Danmarks Facebookside. Vi ses på skærmen.

Læs mere
29. april 2022

Prisvinder med stor kreativ bredde

Den store anerkendelse for at vise nogle af de sider af livet, som vi sjældent snakker om, gjorde naturligvis Caspar Eric både glad og stolt. For beslutningen om at gå digtervejen har altid været forbundet med store bevisbyrder. At han var god nok. Ja, faktisk har det været en følelse han har haft lige siden han var dreng. Prisen og den store anerkendelse i det offentlige rum har derfor givet ham endnu mere lyst til at råbe budskaberne ud i alle verdenshjørner, og derved give flere med handicap mod og styrke til at slå igennem i de kreative brancher, hvor man automatisk bliver set og hørt. Med en forrygende takketale, og oplæsning af to digte fra hans kommende bogudgivelse, fik deltagerne ved den festlige prisuddeling hos Elsass Fonden et godt indtryk af den urkraft og kreative tankegang, der driver Caspar Eric. Det var charmerende og berigende, og efterlod alle gæster med den samme vurdering: Et fortjent og suverænt godt valg! Men den enorme kreative spændvidde som Casper Eric repræsenterer fik man af gode grunde aldrig mulighed for helt at orientere sig om. Det gør du i stedet her: Blå bog Caspar Eric, født 9. maj 1987; digter, forfatter, musiker, dramatiker, oversætter og litteraturforsker. Han er uddannet cand. mag i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet. Debuterede på forlaget Gyldendal i 2014 med digtsamlingen 7/11. Siden har han udgivet poesibøgerne ’Nike’ i 2015, ’Avatar’ i 2017, ’Alt hvad du ejer’ i 2019, ’Jeg vil ikke tilbage’ i 2020 og ’Vi kan gøre meget’ i 2021. I 2017 debuterede han som dramatiker med stykket #Amlet, der blev opført på Aarhus Teater og instrueret af Sargun Oshana. I 2018 stod han bag et udvalg af Michael Strunges digte under titlen: ’Min krop er tung af drøm’. I 2019 udgav han musikalbummet ’Når nogen rammer jorden’ med Mikkel Grevsen under navnet Intet Altid, hvor den første popsang om CP, ’Ingen Alene’, er med. I 2021 skabte han radioserien ’Det vi går rundt med’, der bl.a. handler om at leve med forskellige kroppe, og han er i øjeblikket aktuel med radioprogrammet ’Uden titel’ på DR P1, hvor han laver reportage med en kunstner, et værk og en samtale. Caspar Eric har modtaget en række hædersbevisninger og legater, bl.a. Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris, Michael Strunge-Prisen, Albert Dams mindelegat, Jan Sonnergaard-prisen og Statens Kunstfonds 3-årige arbejdsstipendium. Caspar Eric bor sammen med sin kæreste på Østerbro i København. Caspar Eric på hjemmebane i det københavnske miljø.

Læs mere
27. april 2022

Helene Elsass Prisen 2022 tildelt Caspar Eric

Den 34-årige digter Caspar Eric skriver om sit liv med cerebral parese (CP). Herigennem formår han at gøre op med stereotyper om mennesker med CP – og handicap generelt. I kraft af den position han har tilkæmpet sig i det kulturelle miljø i Danmark, er han blevet en stemme, som både kommer til orde og bliver hørt. Det er han nu blevet anerkendt for som vinder af Helene Elsass Prisen 2022. Prisen på 150.000 kr. blev overrakt ved en ceremoni i Elsass Fonden onsdag den 27. april. Elsass Fonden og CP Danmark står bag Helene Elsass Prisen, og det var organisationernes protektor H.K.H. Prinsesse Benedikte, der overrakte prisen til en både glad og rørt Caspar Eric. En vigtig stemme bliver hørt Elsass Fondens formand Nick Elsass begrunder valget af Caspar Eric som prismodtager med, at han gør en særlig indsats for mennesker med cerebral parese. - For mange mennesker med handicap er Caspar Eric en rollemodel og et vigtigt talerør. Med sine digte og projekter er han med til at understøtte en større samfundsinklusion af særligt mennesker med CP. Og dét er netop, hvad Helene Elsass Prisen er til for, fastslår Nick Elsass.  CP Danmarks landsformand, Pia Allerslev er også glad for, at CP Danmark og Elsass Fonden i fællesskab i år har valgt at give hæderen til Caspar Eric. - Anerkendelsen kan være med til at vise mangfoldigheden i de liv, der leves med cerebral parese og mangfoldigheden i de karrierer, man kan få med CP. Og vi er glade for, at vi med prisen kan hædre en stemme, der vedstår sit handicap og som bruger sin position og platform til at formidle de særlige erfaringer, der følger af at skulle leve med et handicap som CP, siger Pia Allerslev. Vil bane vejen for flere stemmer For Caspar Eric, der kvitterede for prisen med oplæsning af to digte fra hans kommende udgivelse, er Helene Elsass Prisen en stor anerkendelse, som giver ham yderligere kampgejst. - Da jeg blev ringet op og fik at vide, at jeg havde vundet Helene Elsass Prisen 2022, blev jeg meget rørt og stolt. For mig har det at være digter måske også altid været forbundet med at bevise noget. Men det har også altid været et forsøg på at vise nogle af de sider af livet, som vi sjældent snakker om. For eksempel mennesker med handicap. Det er rørende at blive anerkendt for. Og det er klart, at det giver mig lyst til både at kæmpe for os, men egentlig også bare kæmpe for, at vi kan få et lidt større os, siger Caspar Eric. Prisen på 150.000 kr. vil han blandt andet bruge på at skabe skriveworkshops, der kan være med til at åbne døre for flere stemmer i handicapdebatten. Han ser kunst som et middel til at etablere nye fællesskaber, hvor der er plads til at tale om og bryde med tabuer. - Kunsten er et genialt sted at diskutere, hvorfor min krop på mange måder ikke bliver anset som smuk, fordi vi måske også har en ide om, at vores skønhedsidealer er lidt mere flydende, end de er, siger Caspar Eric og fortsætter: - Det er dét, kunst kan gøre: Skabe et rum, hvor vi er mindre alene, og hvor vi ikke skal sørge og kæmpe i tavshed. Og når mange mennesker med handicap oplever de samme problemer, så kan det jo også være at det har noget med nogle bestemte strukturer at gøre. Men først må vi have et sprog for de erfaringer, som vi kan dele. Det er også omdrejningspunktet i hans nye digtsamling, som udkommer i 2023 og i initiativet ”Skolen for Crip-poesi”, som han er ved at udvikle i fællesskab med sociolog og ph.d.-studerende Olivia Dahl, som også lever med CP. - Mit mål er at skrive digte, der tør være handicapdigte. Og det er også mit mål for skrivefællesskaberne; at vi skal have et sted, hvor vi gerne må fylde, siger Caspar Eric. ’Sprang ud af skabet’ med værket NIKE Caspar Eric har altid har været interesseret i at skrive. Med tiden blev ord og poesi til værktøjer, der banede vejen for et kreativt ungdomsliv og senere et studie i litteraturvidenskab på Københavns Universitet. Inden da var han inspireret af amerikanske digte og gik for alvor i gang med skriveriet i 2008. I 2014 debuterede Caspar Eric med poesibogen 7/11, der i øvrigt gav ham en debutantpris. Det var imidlertid først med langdigtet Nike året efter, at han for alvor foldede sig ud og gav sig til kende. - Det var ikke indlysende for mig i starten at skrive om mit handicap. Jeg troede ikke, at det var fint nok til at skrive digte om. Mit handicap var ikke noget, jeg ville belemre andre med. Og derfor var det slet ikke en del af mine overvejelser dengang, forklarer Caspar Eric. I Nike tager han udgangspunkt i sit eget liv med cerebral parese, som han aldrig selv var stødt på i litteraturen. Men måske var han også en smule nervøs for, at netop den bog så ville komme til at definere ham. - Jeg tror jeg er opdraget til at klare mig på trods, men derfor har jeg nok også haft svært ved at tage mit handicap på mig. Fordi det ofte fremstilles som noget, man skal overkomme. Og jeg tror, det at skrive Nike føltes lidt som at springe ud. Og nu er jeg ligesom klar til at flyve, eller hvad man siger, slutter Caspar Eric. Der var glade smil i alle retninger, da H.K.H. Prinsesse Benedikte, prismodtageren Caspar Eric, landsformand for CP Danmark, Pia Allerslev og formanden for Elsass Fonden, Nick Elsass, hyggede sig på terrassen efter overrækkelsen. Fotos: Christian Stæhr.

Læs mere
25. april 2022

Tidligere landsformand Lone Møller blev hyldet

Der var rosende ord og smukke blomster fra CP Danmarks landsformand, Pia Allerslev, da hun på foreningens vegne hyldede Lone Møller for hendes indsats som landsformand gennem 10 år. Det skete da CP Danmarks hovedbestyrelse i weekenden var samlet til møde i Handicaporganisationernes Hus i Taastrup. Selv om det er to år siden, at Pia Allerslev overtog posten, så har det på grund af corona og mødeaflysninger ikke tidligere været muligt at give Lone Møller den fysiske hyldest som hun fortjener. Derfor var hovedbestyrelsesmødet en kærkommen lejlighed til at rette en varm og fortjent tak for de mange års indsats. Noget som de 30 mødedeltagere og hjælpere bakkede op med store klapsalver. Udover blomster modtog Lone Møller også en gave i form af et maleri af den navnkundige kunstmaler, Preben Jørgensen, som CP Danmarks direktør Mogens Wiederholt overrakte sammen med en stor tak for et forbilledligt samarbejde i de mange år hun sad i formandsstolen. Selv om Lone Møller ikke længere er landsformand, har hun valgt at fortsætte arbejdet i CP Danmarks hovedbestyrelse, hvortil hun i weekenden blev genvalgt til en ny to-årig periode.  

Læs mere
12. april 2022

Ny udgave af CP INDBLIK på vej

Læs blandt andet om de nye regler om regelmæssige sundhedstilbud på botilbud samt offentliggørelsen af den alarmerende rapport om den manglende tilgang til screeningsprogrammer for kvinder med cerebral parese. Læs lederen ’De oversete’ af landsformand Pia Allerslev, der kommenterer de chokerende tal fra den nye rapport. Du kan blandt andet også læse: - En ny spændende fodboldsæson for CP-hold venter- Den politiske dagsorden bringer CP Danmark i fælles opråb om BPA- Hjælp og overblik skal bane vejen for et godt uddannelsesforløb- Viden om handicap burde være en del af lærernes uddannelse- CP Danmark udlodder igen 325 gavekort til gode oplevelser- Tilgængelighed ikke er noget de skilter med i Hammel- Satsreguleringerne for 2022- Masser af spændende aktiviteter i CP Danmarks 15 kredse Og meget, meget mere… Klik her

Læs mere
08. april 2022

Hvordan er tidens menneskesyn?

Det benytter Bevica Fonden lejligheden til at kradse lidt i her i jubilæumsåret. Blandt andet har de hver måned valgt at markere jubilæet med en ny kortfilm, der handler om vores forestillinger om, hvad et menneske egentlig er. Her giver forskellige spændende mennesker med noget på hjerte deres udlægning. I de tre første måneder var det henholdsvis Peter Rosenmeier, Svend Brinkmann og formanden for FN-forbundet, Jens Christian Wandel, der fik ordet. I april måneds kortfilm, er det digteren og forfatteren Caspar Eric, der rækker ud mod verden. Retten til at være her Filmen handler om Caspar Erics perspektiv på retten til at være her, og hvordan mødet med samfundsindretningen tydeliggør, at den ikke er bygget til hans krop. Han pointerer også, at der ikke findes én livssituation. At vi mennesker netop er forskellige og autentiske på hver vores måde. For at formgive og fremtidssikre, at samfundsindretningen er for os alle, kræver det et opgør med synet af idealmennesket og en erkendelse af menneskelig mangfoldighed som en grundpræmis. Med de små film, og debatten om menneskesyn, er det Bevica Fondens håb, at omgivelserne vil være med til at italesætte en dagsorden, hvor inklusion og rummelighed bliver en del af vores hverdag. Aktiviteterne i jubilæumsåret omfatter desuden udgivelse af podcasts og en jubilæumsbog. Du kan følge med på hjemmesiden og se filmen med Caspar Eric her: www.bevica.dk/bevica150aar   

Læs mere
08. april 2022

Astrid Krag kaldt i samråd efter kritisk rapport

I rapporten kritiseres socialstyrelsen for ikke at have løftet deres tilsynsopgaver tilfredsstillende og socialministeriet har siddet på hænderne, selv om Ankestyrelsen år efter år, har rapporteret svimlende omgørelsesprocenter i handicapsager. Det er noget vi i CP Danmark længe har påpeget, og som har givet mange af foreningens medlemmer store afsavn og urimelige udfordringer i dagligdagen. Ingen kan, efter at have læst statsrevisorernes kritik af forvaltningen på handicapområdet, være i tvivl om behovet for en stor og omfattende reform af handicapområdet. - Den reform må social- og ældreminister Astrid Krag levere nu, som opfølgning på både rigsrevisionens kritik og det omfattende arbejde med evalueringen af handicapområdet, understreger CP Danmarks direktør, Mogens Wiederholt. Han forventer derfor, at ministeren vil fortælle, hvordan hun har tænkt sig at rette op på de stærkt kritisable forhold, når hun den 5. maj er indkaldt til åbent samråd på Christiansborg af Folketingets Social- og Ældreudvalg. Foto: Claus Bech  

Læs mere
07. april 2022

Få en inspirerende og aktiv dag i Rold Skov

Sådan lyder opfordringen fra firmaet Wolturnus, der i anledning af sit 20 års jubilæum, arrangerer en rigtig naturdag med et inspirerende program, som mange af CP Danmarks medlemmer vil have glæde af. Det finder sted lørdag den 7. maj i tidsrummet kl. 10-16, hvor man kan deltage på guidede cykel- eller gåture i den smukke natur. Det er også muligt at prøve en elektrisk hjælpemotor på en testbane eller få skruet lidt på sin cykel eller kørestol. Dagen igennem er der guider, teknikere og hjælpere til stede, der hjælper med at vise nye produkter og gerne støtter, hvis der er behov for det. Wolturnus er vært ved morgenkaffe, kage og frokost fra cafeen Bagtanker, der ligesom dagens vært tænker i bæredygtige baner. Det hele er gratis, men det kræver en tilmelding senest den 1. maj på hjemmesiden www.wolturnus.dk Kort om arrangementet: Det foregår primært udendørs foran Skørping Idrætscenter, Himmerlandsvej 59, 9530 Skørping - samt i det omkringliggende skovområde. Skulle det mod forventning regne på dagen, flyttes en del af arrangementet indendørs i sportshallen. Cykel- og gåruter er afmærket, og der er taget hensyn til personer med nedsat funktionsniveau. Der deltager guider og hjælpere på alle ture. Arrangementet starter kl. 10, men det er muligt at komme senere på dagen og deltage i det ønskede tidsrum.   "En aktiv dag med gode naturoplevelserog lidt til smagsløgene"    

Læs mere
31. marts 2022

Musik, drama og sjove udfordringer

Så er det nye dramahold hos Elsass Fonden i Charlottenlund måske noget for dig? Der er ingen begrænsninger, hvad angår funktionsniveau - alle kan være med. Dramaholdet udbydes i samarbejde med Københavns Universitet, som en del af et forskningsprojekt, der undersøger brugen af teater som redskab til at arbejde med identitet, udvikling og trivsel iblandt unge med cerebral parese. Men i første omgang handler det om at have det sjovt og få nogle teatermæssige udfordringer. Det sørger Lotte Arnsbjerg for, mens den underliggende forskningsdel ledes af lektor Jeanette Bresson Ladegaard Knox fra Institut for Folkesundhedsvidenskab. Tilmeldingsfristen til holdet er den 8. april, men drama-eftermiddagene starter først den 21. april og kører frem til 25. maj, hvor der afsluttes med en lukket forestilling på Krudttønden i København. Du kan læse meget mere om mulighederne via dette link: https://www.elsassfonden.dk/aktiviteter/musik-og-drama-som-personlig-udvikling/123531/      

Læs mere
30. marts 2022

Frame Runners Cup for børn

Sidste år havde arrangørerne inviteret børn og deres forældre til at deltage på cuppens første dag, hvilket gjorde åbningen på Frederiksberg Stadion endnu mere festlig - Det vil sige, at børnedeltagerne først prøvede at løbe på en framerunner, dernæst løb de race mod og med hinanden, fik medalje og t-shirt og til slut deltog de i den store indmarch på stadion, hvor de gik forrest sammen med den danske fanebærer, fortæller klubkonsulent Jens Højberg. Succesen var så stor, at arrangørerne fra Parasport Frederiksberg har besluttet, at børneracet er kommet for at blive. Det er derfor sat på programmet igen i år, som en god optakt til åbningen den 13. juli. Så er du mellem 5 og 12 år og har lyst til at prøve en framerunner og løbe om kap med andre børn, som heller ikke rigtig har prøvet det før, så kan du blive tilmeldt allerede nu. Du kan læse meget mere arrangementet og tilmeldingen via dette link: https://form.jotform.com/220033301502028 Det er Parasport Frederiksberg, der står for det efterhånden traditionsrige arrangement, hvor hundredevis af Frame Running atleter, trænere og ledere fra mange lande er samlet til en lille uges aktiviteter på Frederiksberg Stadion. OBS! Selv om tilmeldingsfristen er passeret, så er du meget velkommen til at kontakte klubkonsulent Jens Højberg for at høre om der fortsat er ledige pladser til børne-arrangementet. Kontakt Jens på telefon 51 23 64 60 eller mail: jgh@parasportfrederiksberg.dk  

Læs mere
23. marts 2022

Hver tredje kvinde med CP screenes ikke for brystkræft

Brystkræft er den hyppigst forekommende kræftform og den næst hyppigste årsag til død på grund af kræft blandt kvinder i Danmark. Derfor har vi siden 2007 haft et nationalt screeningsprogram til at forebygge brystkræft. Det indebærer, at alle kvinder mellem 50 og 69 år hvert andet år tilbydes en røntgenundersøgelse for brystkræft – en såkaldt mammografi. Men tilbuddet om screening går desværre uden om alt for mange kvinder med cerebral parese (CP), det viser en netop offentliggjort undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF). Undersøgelsen viser helt overordnet, at 33 procent af alle kvinder med CP, i målgruppen for screeningsprogrammet, ikke deltager i screeningstilbuddet, mens tallet for kvinder uden CP er 12 procent. CP Danmarks landsformand, Pia Allerslev, har læst undersøgelsen og er chokeret. - Der er simpelthen alt for mange kvinder med CP, der ikke bliver screenet. Fra en tidligere undersøgelse af livmoderhalskræft vidste vi godt, at der kunne være et problem. Det er derfor, vi har presset på for at få den her undersøgelse. Men omfanget af problemet er chokerende. At 1/3 af alle kvinder med CP og tæt på ¾ af de sværest ramte med CP slet ikke kommer i berøring med screeningsprogrammet er rystende. Det kan kun betyde, at der er betydelig risiko for, at der er kvinder med CP, der er døde af brystkræft, som kunne være opdaget tidligere og behandlet med succes, siger Pia Allerslev. Jo svære handicap, desto lavere deltagelse Dykker man lidt ned i tallene, ser man, at det i forvejen høje gennemsnitstal dækker over store udsving. Jo større fysiske og især intellektuelle funktionsnedsættelser kvinderne har, desto dårligere er deltagelsen i screeningsprogrammet. For kvinder med CP, der er relativt lidt fysisk og intellektuelt påvirket af deres CP, er det 23 procent, der ikke har deltaget i screeningsprogrammet, mens hele 71 procent af de kvinder, der har CP i moderat eller svær grad, ikke deltager i screeningsprogrammet. For kvinder uden CP er det samme tal 12 procent. Kvinder med CP er altså ikke alene kraftigt underrepræsenteret i screeningsprogrammet, ser man på kvinder med svære fysiske og intellektuelle følger af deres CP, er de stort set fraværende i programmet – her er det kun 29 procent, der deltager. Endnu færre deltager anden gang Hvor stort set alle kvinder – også kvinder med CP – inviteres til første screening, så viser undersøgelsen, at mange kvinder med CP (18 procent) slet ikke bliver indkaldt til anden screening, formentlig fordi de af en eller anden grund er frameldt screeningsprogrammet. For kvinder uden CP er tallet ni procent. Men igen er der en meget stor variation, defineret af hvor fysisk og intellektuelt påvirket kvinderne er af deres CP. Således er det hele 38 procent af de kvinder, der har den sværeste fysiske og intellektuelle funktionsnedsættelse, som ikke inviteres til anden screening. - Undersøgelsen forklarer ikke baggrunden for tallene, men jeg synes, det er dybt bekymrende, at det er de sværest handicappede, der også er dårligst repræsenteret i screeningsprogrammet for brystkræft. Det er jo den gruppe, der er mest afhængig af andres hjælp til for eksempel at få svaret på en invitation til en brystkræftscreening, siger Pia Allerslev og tilføjer: - Det her skal prioriteres højt, for vi skal have mere detaljeret viden om baggrunden for tallene. Det er så alarmerende tal, at jeg vil opfordre sundhedsministeren til straks at indkalde organisationer og alle relevante myndigheder til en drøftelse af, hvordan vi kan rette op på det her. /CP Danmark

Læs mere
22. marts 2022

Rådgivning til Ukrainske flygtninge

CP Danmark stiller sin social- og psykologfaglige rådgivning til rådighed for flygtninge fra Ukraine, som har cerebral parese eller tilsvarende handicap.

Læs mere
21. marts 2022

Forældre til børn med CP inviteres til forældreaften

Den regionale styregruppe for CPOP-opfølgningsprogram i region Syddanmark inviterer til et spændende forældre-arrangement, hvor der bliver mulighed for at danne netværk og få ny viden om cerebral parese. Det finder sted den 26. april kl. 17.30-21.30 i Sundhedscenter Kolding. Det er gratis at deltage og der vil i løbet af aftenen blive serveret sandwich, kaffe, te og kage. Tilmeldingsfristen er senest 19. april til regional koordinator Tina Pasgaard på mail: tina.udemark.pasgaard@rsyd.dk Udover navn og adresse skal det noteres hvor mange fra familien der deltager af hensyn til forplejningen. Programmet byder på: 17.30-18.30: Velkomst samt Forældre-networking, herunder sandwich.Der vil bl.a. være forskellige borde, hvor der sidder personer med viden inden for temaerne: hjælpemidler, fysisk aktivitet, rhizotomi, ganganalyse – derudover deltager CP Danmarks psykolog Klaus Christensen. 18.30-19.45:Oplæg ved afdelingschef og specialist i klinisk børneneuropsykologi, Karin Hensel fra Vejlefjord Rehabilitering. Hvad indeholder en neuropsykologisk undersøgelse, hvordan foregår den i praksis, hvilken indsigt og viden kan den frembringe, og hvordan kan vi som forældre bruge denne viden fremadrettet i vores dagligdag?, er blandt emnerne hun beretter om. 19.45-20.15: Kaffe og kage 20.15-21.15:Parallelsessioner: Emne - Forældreoplæg og fælles erfaringsudveksling mellem forældre til børn med cerebral parese Forældre til barn/ung med cerebral parese med GMFCSi niveau I – II fortæller. Forældre til barn/ung med cerebral parese med GMFCS niveau III – IV – V fortæller. Der vil være et forældreoplæg på 20-30 minutter med udgangspunkt i følgende spørgsmål: Hvilke udfordringer har I mødt som familie til et barn med CP, og hvordan har I tacklet dem? Hvilke succeser har I oplevet? Er der emner/spørgsmål/udfordringer I gerne vil lægge op til fælles dialog omkring? Inden afslutningen kl. 21.30 er der 30 minutters fælles dialog og refleksioner over oplæggene og aftenens indhold.    

Læs mere
17. marts 2022

Willy Kunsts Fond støtter uddannelse

Willy Kunsts Fond til støtte af uddannelse for voksne med cerebral parese er en mindre fond, som har eksisteret i knap en snes år. Fonden er oprettet af boet efter Willy Kunst, der selv havde cerebral parese (CP) og fik en uddannelse som væver. Der uddeles hvert år et mindre beløb til voksne med CP, der er i gang med en kortere eller længere uddannelse eller påtænker at gå i gang med en. Det kan også være voksne med CP, der har svært ved at skaffe økonomi til f.eks. studieture og højskoleophold. - På grund af rentefaldet har der desværre kun været uddelt beskedne beløb i de seneste par år, men vi håber at kunne uddele et pænt beløb i 2022, fortæller fondens bestyrer, advokat Michael Steffensen, der gør opmærksom på, at fonden kun uddeler legater én gang om året – og det er snart. For at komme i betragtning til uddelingen i 2022 skal du sende ansøgningen senest den 15. april 2022 på mail til safemail@msadvokat.dk - skriv Willy Kunsts Fond i emnefeltet. Fonden anvender ikke ansøgningsskemaer. Du skal i ansøgningen beskrive formålet med den ønskede støtte samt det anslåede støttebehov. Oplysninger om dine økonomiske forhold samt dokumentation for din diagnose skal også medsendes. Ansøgere kan forvente svar i juni 2022.  

Læs mere
16. marts 2022

Ny støtteforening for Feriecenter Slettestrand

Sammen med andre af Feriecenter Slettestrands faste gæster, er CP Danmark-medlemmerne fra Kreds Østjylland, Kitty og Finn Mørup Jensen samt Gitte Lysholt og Kim Winckler Pedersen, blandt initiativtagerne til etableringen af en venskabsforening for det populære feriecenter i Nordjylland Foreningen har netop holdt stiftende generalforsamling, så den lever op til alle de formelle krav omkring vedtægter, registrering, valg af bestyrelse og fordeling af diverse poster. Finn Mørup Jensen, der blev valgt til sekretær, fortæller, at foreningens formål er: 1) At samle og organisere Feriecenter Slettestrands mange venner i en venskabsforening, 2) At formidle de gode oplevelser og historier om stedet. 3) At søge støttemidler til anskaffelse af specialudstyr og tilpasning til gavn og glæde for gæster med forskellige funktionsnedsættelser – både på feriecenteret og i nærområdet og 4) At bidrage til samspil og fælles oplevelser på tværs af forskelligheder. Alt er godt – men det kan blive bedre Som mange af CP Danmarks medlemmer selv har oplevet har Feriecenter Slettestrand super gode tilgængelighedsforhold, og en hel del specialudstyr til gæster med funktionsnedsættelser. Eksempelvis er det nye Havbadehus, med varmvandsbassin og optimale tilgængelighedsforhold, et godt eksempel på, at familien Kronborg gerne vil investere i at gæsterne får gode oplevelser. - Alt er godt, men det kan blive endnu bedre, siger Finn Mørup Jensen, som peger på, at mange andre spændende tiltag kan bidrage til at løfte herlighedsværdierne og oplevelserne for de mange gæster, som hvert år besøger feriecentret. Finn Mørup Jensen oplyser, at bestyrelsen blandt andet har drøftet muligheden for at etablere en stribe nye ting. På listen finder man shelters for kørestolsbrugere, special-elcykler, som kan rumme kørestole, legeredskaber for børn med funktionsnedsættelser, særlige trænings- og terapiredskaber til brug i varmtvands- og terapibassinet, udvikling af handicaptilgængelige kørestier i nærområdet i samarbejde med Naturstyrelsen og endelig mulighed for at opleve naturen på særligt indrettede mountainbikes. Håber på stor opbakning Finn Mørup Jensen håber, at rigtig mange af CP Danmarks medlemmer, og andre gæster på Feriecenter Slettestrand, vil melde sig ind i venskabsforeningen, så man står stærkt når der skal søges støtte til de forskellige nyerhvervelser. Foreningen oplyser, at årskontingentet er på 50 kr. pr. medlem, som kan betales via MobilePay 374580 med angivelse af navn og mailadresse. Har du kommentarer eller spørgsmål så er du velkommen til at skrive til: slettestrandven@gmail.com Den første bestyrelse: Formand: Luna Thinggaard MøllerNæstformand: Kitty Ejberg PedersenKasserer: Gitte LysholtSekretær: Finn Mørup JensenMedlem: Jacob Thinggaard MøllerSuppleanter: Mads Bendt og Birgitte Dyreborg Mortensen.    

Læs mere
15. marts 2022

Stor interesse for VM i kørestolsrugby

Der venter danske sportsfans en spektakulær oplevelse, når det danske landshold i kørestolsrugby, forhåbentlig med en veloplagt CP-spiller, Sebastian Frederiksen, på holdet, jagter VM-titlen på hjemmebane i DGI Huset Vejle fra den 10.-16. oktober. Det danske landshold skal i aktion alle syv dage i Spektrum, hvor de i alt 12 hold kæmper om VM-medaljer og kvalifikation til de Paralympiske Lege. Danmark er blandt medaljefavoritterne sammen med verdensmestrene fra Japan, de paralympiske mestre Storbritannien og USA. Interessen for stævnet har været så stor, at arrangørerne hurtigt kunne melde udsolgt af partoutbilletter til VM-ugen, derfor resterer der nu kun endagsbilletter til salg. Drømmer du således om at overvære åbningskampen, eller sikre dig en af de eftertragtede dagsbilletter til det dramatiske slutspil om medaljer og kvalifikation til de Paralympiske Lege? Så er det nu, der skal bestilles billetter. Foto: Lars Emil Engberg Simonsen. Læs mere på: www.2022wrwc.com

Læs mere
15. marts 2022

Genopretning af BPA-ordningen er en hastesag

Under overskriften: Finanslovens redningskrans kan ikke holde verdens bedste kompensationsordning flydende, giver CP Danmarks landsformand, Pia Allerslev, udtryk for, at den redningskrans som Folketinget har smidt efter BPA-ordningen kun samler udfordringerne med rådighedstimer op, men ikke resten af ordningen, som i flere år har været under pres. Der er behov for en massiv og bredspektret indsats fra Folketingets side, som både reparerer de akutte udfordringer, bl.a. med hjælpere, der ikke må hjælpe med hverdagsagtige sundhedsydelser og hjælperteams, der opløses - og de mere fundamentale udfordringer, ikke mindst kommunernes grundlæggende økonomiske modvilje mod at bevilge nye ordninger. Kun en grundlæggende reform af finansieringen, kan rette op på kommunernes iver efter at konvertere BPA-ordninger til institutionsanbringelser i ledige døgnpladser, eller institutionslignende ophold i hjemmet, hedder det bl.a. i debatindlægget, som er bragt i Altinget den 15. marts. Læs hele indlægget her:

Læs mere
08. marts 2022

Landets første CP-center for voksne

Regionshospitalet Hammel Neurocenter er netop gået i gang med at udvikle Danmarks første habiliteringstilbud for voksne med cerebral parese (CP). Her er der sammensat et udvalgt specialteam, der skal tage sig af den særlige opgave. Teamet består af en læge, en sosu-assistent, en sygeplejerske, en projektsekretær samt fysio- og ergoterapeuter. For at nå bredt ud, så også borgere med komplekse behov kan modtage et skræddersyet tilbud, vil teamets kvalifikationer blive suppleret med specialistkompetencer fra en logopæd, neuropsykolog og socialrådgiver. Det er forsker og ergoterapeut Helene Honoré, der står i spidsen som projektleder for teamet. Hun fortæller, at teamets arbejde i første omgang består i at opkvalificere kompetencerne på CP-området da patientgruppen er ny på Regionshospitalet Hammel Neurocenter. Det sker bl.a. i samarbejde med Elsass Fonden og CP Danmark. Behandlingsplan er klar Planen er at sammensætte et godt fagligt program for alle voksne med CP, som vil tage imod habiliteringstilbuddet. Der startes med et 2-timers ambulant udredningsforløb, og viser det sig her, at der er tale om komplekse problematikker, så vil en større udredning blive iværksat i forbindelse med en kortere eller længere indlæggelse på et sengeafsnit, som er specialiseret i sensomotoriske følger efter hjerneskade. - Ledelsen og medarbejderne på sengeafsnittet tager derfor aktivt del i projektudviklingen, og hele personalet har udtrykt stor interesse og begejstring for opgaven med den nye patientgruppe, som de glæder sig meget til at kunne tage imod, fortæller Helene Honoré. Hospitalet forventer at modtage de første voksne med CP i udrednings- og behandlingsforløb i forsommeren 2022. I første omgang rulles det nye tilbud ud i 2-3 udvalgte kommuner i Region Midtjylland, som Helene Honoré i øjeblikket er i tæt dialog med. Tilbuddet forventes udbredt i de udvalgte kommuner med opstart i maj måned. Herefter går teamet i gang med programmet samtidig med, at de høster erfaringer med målgruppen, og får tilpasset det tværsektorielle samarbejde, mellem kommune og region, så det fungerer optimalt. Senere skal tilbuddet ud i hele landet Efter en gradvis udbredelse af tilbuddet til flere kommuner i de første år er det planen, at den nyudviklede model fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter skal danne baggrund for lignende tilbud andre steder i landet. Men det kommer nok først til at ske efter 4-5 år. Det er en stor million-donation fra Elsass Fonden, der har skabt muligheden for at udvikle og afprøve tilbuddet de første år. En opgave som hele teamet ser frem til at løse og dokumentere behovet for. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt

Læs mere
08. marts 2022

Kom på sportslejr på Club La Santa

Parasport Danmark afholder hvert år en sportslejr for 18-20 voksne personer på Club La Santa. Projektet har titlen ’Den Gode Oplevelse i fællesskab med andre’ og skal give personer, der ikke er idrætsaktive og udfordrede af deres bevægelseshandicap, mulighed for gode oplevelser i et fællesskab med andre – både før, under og efter sportslejren. Så har du brug for et skub og støtte til at få en idrætsaktiv hverdag, stærke sociale relationer og mentale værktøjer, så er det nu – og senest 1. april - hvis du skal søge om en af pladserne. Forløbet starter, når pladserne er fordelt og selve sportslejren på Club La Santa finder sted i dagene 4.-11. november 2022. Ansøg på http://sportslejr.parasport.dk - senest den 1. april. Sidste år havde en af CP Danmarks medlemmer, Julie Morell fra Nordjylland, en fantastisk uge på lejren, hvilket hun berettede om i det seneste nummer af CP INDBLIK.  Du kan se meget mere om projektet, samt hvad det indeholder, via dette link, hvor du også kan ansøge om en af pladserne.: https://parasport.dk/aktiviteter/oevrige-aktiviteter/den-gode-oplevelse/ Sportslejren, der udover lommepenge er gratis for de udvalgte, er støttet med midler fra Bevica Fonden, Bevica Legater og Vanførefonden. Nogle af pladserne er øremærket til ansøgere der er økonomisk udfordret. Har du spørgsmål til sportslejren, er du velkommen til at kontakte projektleder Torben Hahn Nygaard fra Parasport Danmark på mail: thn@parasport.dk

Læs mere
03. marts 2022

Nyt ansigt i sekretariatet

Vicki Reimers startede den 1. marts i jobbet som sekretær i CP Danmark. Her skal hun varetage de mange forskellige kontor- og organisationsmæssige arbejdsopgaver i foreningens sekretariat. I den første måned sker det i samarbejde med sekretær Birgit Cornett, der med sideoplæring får mulighed for at overlevere sine arbejdsopgaver på en god og tryg måde, inden hun selv går på pension med udgangen af marts måned. Vicki Reimers kommer fra en stilling i Dansk Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden, og før den tid var hun sekretær i Hjernesagen. Og det er netop glæden ved at kunne hjælpe andre mennesker med udfordringer i hverdagen, der bragte hende på sporet af stillingen i CP Danmark. Hun glæder sig derfor til at komme i gang med arbejdet, og skabe gode kontakter til de mange forskellige mennesker, der kendetegner en medlemsorganisation som CP Danmark.

Læs mere
28. februar 2022

Kunst er også kommunikation

Vil du med til årets brugermøde og ISAAC konference mandag den 28. marts på Vingsted Konferencecenter i Bredsted, så er det nu du skal tilmelde dig. Mødet henvender sig til alle, der anvender alternative og supplerende kommunikationsformer (ASK-brugere) med nysgerrighed inden for kunst. For kunst kan kommunikere og er en stærk kommunikationsform. Har du lyst til at møde kunstnere uden talesprog som f.eks. maler og skriver, drømmer du om selv at komme i gang med at udtrykke dig gennem kunsten eller skaber du selv kunst, og har lyst til at dele dine tanker og erfaringer? Så er det på brugermødet og ISAAC konferencen, at du kan blive inspireret. Enten ved fysisk at møde frem eller ved virtuel deltagelse, for i år er der nemlig også mulighed for onlinedeltagelse. Det betyder, at selv om du har svært ved at få hjælpertimerne til at række eller corona endnu en gang spænder ben, så kan du alligevel være med. Udstilling er en del af konferencen I forbindelse med konferencen har arrangørerne planer om at skabe en spændende udstilling, der viser mangfoldigheden og de kreative muligheder, der kan ligge i de kunstneriske udfoldelser. De kommer derfor med en opfordring om, at alle er velkommen med bidrag, der kan kvalificere udstillingen: Maler eller skriver du allerede? Laver du collager, skulpturer eller noget helt andet? Så vil vi gerne give dig mulighed for at udstille på ISAAC konferencen til glæde og inspiration for andre ASK-brugere og øvrige konferencedeltagere, lyder det fra arrangørerne. Du kan læse meget mere om ISAAC-konferencen, herunder program, deltagerpris og tilmelding på: http://www.isaac.dk/tilmelding/ Vær opmærksom på at seneste tilmeldingsfrist er den 14. marts 2022.  

Læs mere
28. februar 2022

Livet som hjælper i en BPA-ordning

Hvordan er det at arbejde som hjælper under BPA-ordningen? Det har vi spurgt Reiner Aksel Wiese om. Læs hans beretning her: Mit navn er Reiner og jeg er hjælper for Peder. I september havde vi 10-års jubilæum. For at markere det, ’bortførte’ jeg Peder. Han vidste ikke hvor vi skulle hen. Vi tog til Aarhus, hvor vores eventyr startede. Der mødtes vi med gamle hjælpere og gamle venner, og nogle var begge dele. Det var nogle RIGTIG gode dage. Jeg har haft dette arbejde længere end noget andet, og startede uden erfaring eller nogen forestilling om, hvad det er. Heldigvis var Peder god til at lære mig op, og vi fandt tonen stort set med det samme. Det første år var jeg træt hver dag når jeg kom hjem, primært fordi jeg skulle finde min plads i et andet menneskes hjem og liv. At prøve at fornemme, hvad jeg kunne hjælpe med, uden at overtræde en usynlig, udefineret linje. Det er et sted, hvor man som hjælper har en professionel distance, samtidig med, at man er følelsesmæssig tilgængelig. Det er ren psykologi og kemi. Respekten for det hjem og liv man træder ind i, er noget af det vigtigste som ansat i en BPA. Vi er blevet ganske nære med årene, og har fulgt hinandens op og nedture på tæt hold. Det kan næsten ikke være anderledes, når man bruger så meget tid sammen så tæt på hinanden. Det er jo ikke en fabrik, men et forhold mellem to mennesker. Sådan er det ikke for alle, men jeg er rigtig glad for den model vi har fundet, Peder og jeg. Hverdagen som hjælper er fuld af små opgaver. Fra at skrive en sms eller mail til rengøring, madlavning og gåture med Peder og Jackie, hunden. Forrige gang jeg var på job, var jeg med til at filme et indlæg til CP-TV, hvilket var superspændende og hyggeligt. Det mindede mig om mine barndomsdrømme om at være instruktør eller kameramand. Andre gange er jeg måske med til kor i det kor Peder har startet i Nordhavn. Heldigt for resten af koret, så synger jeg ikke med. Om aftenen er der sociale begivenheder. Somme tider er vi ’bare’ mig og Peder, hans mand Claus og hans hjælper, andre gange er der gæster, eller de/vi er selv ude som gæster. Den del er heldigvis kommet i gang igen, efter corona-restriktionerne blev ophævet. Under corona-epidemien voksede der en fælles glæde ved at spille brætspil. Så af og til slutter vi dagen, eller nogle gange natten af med et brætspil og en god øl.

Læs mere
23. februar 2022

Børn med fysisk handicap søges til teater og drama

Teater og drama skaber et helt særligt fristed med fantasi og højt til loftet. Her kan du prøve dig selv af, få værktøjer til at lære dig selv bedre at kende og udvikle dig på nye måder. Et forskningsprojekt fra Københavns Universitet skal undersøge brugen af teater som redskab til at arbejde med identitet og trivsel iblandt unge med fysiske handicap. Projektet henter inspiration fra scenekunsten: Dramaøvelser og rollespil adresserer børn/unges kreative evner og fantasi til at undersøge andre måder at være på. Det handler om at blive en anden for en stund for således at kunne se sig selv udefra og indefra. Herigennem trænes kommunikation, samarbejde og selvforståelse, og ønsket er at få styrket børns/unges robusthed, støtte deres selvaccept og mindske social ensomhed som følge af fordomme og stigmatisering i det sociale rum og/eller i skolen/uddannelsen. Projektet ledes af lektor Jeanette Bresson Ladegaard Knox (Institut for Folkesundhedsvidenskab), og instruktør og skuespiller Lotte Arnsbjerg står for det kunstneriske forløb. Jeanette deltager i gruppen og har samtaler undervejs med deltagerne og eventuelt deres forældre. Det er gratis at deltage i projektet, hvor der bliver serveret snacks og drikkevarer – dog er transport ikke dækket. Der søges børn/unge med synlige handicap fra 9-13 år og/eller 14-19 år - kørestol er ingen hindring. Man skal kunne udtrykke sig verbalt, tage imod instruktioner og selvstændigt følge en undervisningssituation samt have lyst til at fordybe sig i drama og teatrets muligheder. Gruppestørrelsen vil være på 6-9 personer, og et hold vil enten bestå af 9-13 årige eller 14-19 årige. Gruppen mødes syv gange, hvoraf den sidste gang er en visning og vil ligge på en lørdag. Opstart er onsdag den 16. marts og derefter den 23/3, 30/3, 20/4, 27/4, 4/5 og visning den 7/5 – hver mødegang varer 1 time og 45 minutter med start kl. 15:00. Nøjagtig adresse ligger ikke helt fast endnu, men bliver muligvis på Østerbro i København. Vil du deltage, eller har du spørgsmål, så kontakt Jeanette på telefon 22 92 88 08 eller mail: knox@sund.ku.dk

Læs mere
10. februar 2022

Stort tema om pårørende i CP INDBLIK

Pårørende er velfærdssamfundets oversete kernetropper, og derfor har CP Danmark fokus på forældre, ægtefæller, bedsteforældre, søskende og andre nære pårørende, der leverer en uvurderlig indsats for mennesker med CP. Det kan du læse mere om i landsformand Pia Allerslevs leder ’Styrket pårørendeindsats’ og i magasinets tema, hvor du blandt andre kan møde Anni, der er bedstemor til Lærke, Linda, der er mor til Aksel, og Bente Lis, der er mor til Daniel. I CP INDBLIK kan du også møde to personer med CP, der har forskellige holdninger til hjemmearbejde, og to lokalpolitikere – med CP tæt inde på livet – der har vind i sejlene. Julie Morell Jensen fik en stor oplevelse, da hun deltog i Parasport Danmarks Sportslejr på La Santa, og Sanne Archana Thorup har også deltaget i sportslejren for nogle år siden og har siden gjort så store fremskridt på sin framerunner, at landstræneren nu har sendt bud efter hende. Læs om de to kvinder i CP INDBLIK, som du finder her: CP INDBLIK

Læs mere
08. februar 2022

Unge med handicap mangler seksualundervisning

I denne uge – Uge Sex – er der særlig fokus på børn og unges sundhed og seksualitet. Mens lærere på grundskolerne nemt kan finde materiale til sundheds- og seksualundervisningen, er det sværere for fagpersonale på landet bosteder og STU’er at finde materiale, der er målrettet dem og de unge med handicap. En undersøgelse fra 2010 af SUMH og SUS (Socialt Udviklingscenter) viser, at 65 procent af fagpersonalet på bosteder ikke i tilstrækkelig grad føler sig fagligt rustet til at arbejde med borgernes seksualitet. Og det er problematisk fortæller Marie My Warborg Larsen, der er ansat i SUMH og projektleder på projektet seksualitetsområdet. - Unge med handicap er seksuelle væsener på lige fod med unge uden handicap. Og det kan føles lige så privat, grænseoverskridende og akavet at snakke om seksualitet og sex for unge med handicap som for unge uden. Derfor er det vigtigt, at fagpersonalet, der arbejder med unge med handicaps og diagnoser, bliver klædt på til at indgå i arbejdet med de unges seksualitet, så de kan hjælpe til at åbne op for snakken og udforskningen af den. Det vil vi i SUMH gerne hjælp til med vores seksualitetspakke. Netop efterspørgslen på SUMH’s seksualitetspakke viser behovet for fokus på arbejdet med unge med handicaps seksualitet. Sidste år, som var første år hvor SUMH tilbød seksualitetspakken, var der 95, der bestilte pakken. I år ses en stigning på 30 procent. Modtagerne er fordelt udover hele landet og er både fagpersoner, organisationer og pårørende. Efterspørgslen er for stor – der er brug for politisk indsats Behovet for viden om og materiale til arbejdet med seksualitet for unge med handicap er så stort, at SUHM har svært ved at følge med. Derfor efterlyser SUMH nu politisk indsats i kampen for, at seksualitet hos unge med handicap opprioriteres. - Det er utroligt skønt, at der er så stor efterspørgsel på seksualitetspakkerne og materiale om handicap og seksualitet, men som organisation kan vi slet ikke følge med. Der er brug for, og det er nødvendigt med en politisk indsats, for det er en menneskeret at dyrke sig selv, sin krop og sin seksualitet, også for mennesker med handicap, siger Mads Edelvang-Pejrup, formand i SUMH. Her er SUMH’s anbefalinger til seksualitetsområdet: • Seksualundervisningen og -vejledning for unge med handicap skal prioriteres i kommunerne, og der bør laves en lokal plan. • Der skal indføres obligatorisk seksualundervisning på ungdomsuddannelser, herunder STU’er. • Personale og fagpersoner skal klædes på til at tale om seksualitet. • Der skal afsættes ressourcer til, at alle bosteder, dagtilbud, specialskoler og STU’er kan arbejde med seksualitet og seksualundervisning.

Læs mere
01. februar 2022

Sundhedsstyrelsens anbefalinger gælder stadig

Coronasmitten er stadig meget høj, selvom samfundet er åbnet op, og derfor er det en god idé, at man passer ekstra på og fortsat husker de 6 gode råd fra Sundhedsstyrelsen (se dem nederst i nyheden). Personer i øget risiko skal være ekstra opmærksomme på de 6 gode råd til at forebygge smitte. Det gælder også, selvom man er vaccineret med både 2., 3. og eventuelt 4. stik. Man kan godt blive smittet med corona, selvom man er vaccineret. Vaccinerne beskytter mod alvorlig sygdom, men de beskytter ikke 100 procent. Personer i øget risiko skal holde afstand til folk, som de ikke kender, og generelt undgå steder, hvor der er mylder og trængsel, lyder opfordringen fra Sundhedsstyrelsen. Mulighed for særlige tiltag på det sociale område Selvom kravet om coronapas og mundbind bortfalder for besøgende og ansatte på sociale tilbud og plejehjem er der stadig behov for at kunne beskytte særligt sårbare og ældre. Derfor opfordres der fortsat til at opretholde særlige tiltag på plejehjem og botilbud. Det vil fortsat være muligt at stille krav om at personale på botilbud og på plejehjem bærer mundbind eller visir og at opfordre besøgende til det samme. Testindsatsen påvirkes ikke af ophør af restriktioner, og ansatte vil fortsat kunne foretage antigentest inden de møder på arbejde, ligesom besøgende fortsat opfordres til test inden besøg og kan få udleveret test. -------------------------------- Sundhedsstyrelsens 6 generelle råd - Bliv vaccineret- Bliv hjemme og bliv testet, hvis du får symptomer- Hold afstand- Luft ud og skab gennemtræk- Vask dine hænder tit eller brug håndsprit- Gør rent, særligt overflader som mange rører ved

Læs mere
Sidst opdateret:
Gå til top Top